Højt ølskum i det estiske saunamaraton

Efter at have tilbagelagt 170 kilometer og besøgt 20 saunaer i den estiske by Otepää kunne op mod 1.000 deltagere i det Europæiske Saunamaraton slappe af i en ølfyldt spa.

En til det andet ben: Der blev i flere omgange tilsat ekstra øl til de varme ølbade under weekendens saunamaraton i Estland, hvor målet ifølge en deltager er »ren og skær overlevelse«. Foto: Ints Kalnins/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om estiske sportsfolk har opnået fine resultater inden for discipliner som vægtløftning, langrend og brydning, er det lille baltiske land ikke voldsomt kendt for sine sportspræstationer. Med lidt over 1,3 mio.indbyggere kan det også være svært at gøre sig bemærket blandt de større idrætsnationer. Men hvis det er svært at være en lille fisk i et stort hav, kan man lave sin helt egen dam.

Det er præcis, hvad esterne har gjort med Det Europæiske Saunamaraton, som i weekenden blev afviklet for sjette gang i byen Otepää. En sydestisk provinsby, der normalt er kendt for sine skisportsfaciliteter og er hjemsted for et par tusind indbyggere.

Her blev flere end 1.000 deltagere udstyret med et kort over områdets 20 deltagende saunaer, der ligger placeret i og omkring byen. Efter at have fundet vej til dem skulle deltagerne opholde sig i mindst tre minutter i hver, inden turen gik til næste varmehytte. Undervejs kunne de score ekstra point ved eksempelvis at hoppe i isfyldte bassiner.

Eftersom det var tilladt at transportere sig rundt i området i køretøjer, kunne mere skeptiske iagttagere muligvis hævde, at begivenheden teknisk set snarere var en slags sauna-orienteringsløb end et regulært maraton, hvilket dog ikke lader til at genere deltagerne, der måske heller ikke alle fremstår som typiske elitesportsudøvere.

Deltagerne er tilmeldt på hold, hvor man ofte er udklædt som eksempelvis julemænd, superhelte eller brude og brudgomme. Hvis de ikke ligefrem er nøgne, hvilket også er tilladt i overensstemmelse med god estisk saunatradition.

Maratonet begyndte som en happening blandt en lille vennegruppe, men er vokset over årene, og begivenheden tiltrækker nu også deltagere så langt væk fra som Indien og USA. På trods af, at konkurrencen måske ikke helt lever op til de standarder for seriøsitet som mere konventionelle maratonløb, skal man ikke tage fejl af, at den for mange deltagere har krævet omfattende forberedelse. I hvert fald hvis de selv skal sige det.

Amerikaneren Carl Pucci fortalte til Reuters om de drabelige forberedelser, han har gennemgået op til konkurrencen.

»Når man træner til denne begivenhed, skal man bare løbe så hurtigt, som man kan i isnende kulde og ind i et varmt rum igen og igen uden at dø. Målet er blot at overleve – ren og skær overlevelse,« fortæller han.

Efter strabadserne kunne overlevende deltagere slappe af i varme kar fyldt med varmt øl. Vinderholdet, der formåede at gennemføre konkurrencen på lidt over tre timer, blev belønnet med deres helt eget spabad til fem personer, mens anden- og tredjepladserne fik gavekort til kur- og hotelophold, skriver den engelske avis Daily Mail.

Saunamaraton er i øvrigt ikke det eneste unikke bidrag til moderne vintersport, som stammer fra Estland. En sø i hovedstaden, Tallinn, har i flere år lagt is til verdensmesterskaberne i sportsgrenen iscricket.