Højrefløjsleder sygemeldt efter barsk valgkamp

Jimmie Åkesson, der stod i spidsen for Sverigedemokraternas valgsejr i september, er blevet sygemeldt. Han føler sig udbrændt på grund af den »kvalmende kampagnejournalistik« og »ekstremisternes umådelige had«.

Mens Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson (foto), er sygemeldt, overtager gruppeformand Mattias Karlsson hans opgaver. Foto: Anders wiklund Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremgang kan have sin pris. Det kan lederen af det nationalkonservative svenske parti Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, skrive under på. For nok fordoblede partiet sit stemmetal ved valget 14. september med en fremgang fra 5,7 til 12,9 procent af stemmerne, men tirsdag morgen valgte Åkesson efter samråd med læger at sygemelde sig på ubestemt tid.

I et åbent brev forklarer han, hvordan han reagerede efter det succesfulde valg:

»Det føles ikke godt, som det burde efter en sådan succes. Tværtimod har jeg det dårligt. Folk omkring mig har længe sagt det til mig, og selv om jeg vidste, de havde ret, kunne jeg ikke tillade mig at lytte til dem. Ikke før valget.«

I brevet forklarer Jimmie Åkesson, at sygemeldingen også er en reaktion på det, han kalder »mediernes ofte kvalmende kampagnejournalistik og ekstremisters umådelige had«. Han fortæller, at han har forsøgt at ignorere »ukvemsordene, hadet og afskyen«, hvilket han imidlertid til sidst fandt umuligt, fordi det satte sig »for dybe spor«.

Under valgkampen blev Sverigedemokraterna udsat for en intens granskning fra flere svenske mediers side, der også involverede et journalistisk parløb med venstrefløjsorganer, der er dedikerede til overvågning af politiske modstandere på højrefløjen.

På valgaftenen, hvor partiet fejrede det gode resultat, slukkede udlejeren af de lokaler, hvor festen blev holdt, for strømmen, da det gik op for ham, at det var Sverigedemokraterna, som var kommet på besøg.

Inden da havde tabloidavisen Expressen projiceret en opfordring til at »stemme nej til racisme«, forstået som Sverigedemokraterna, på den svenske rigsdagsbygning med meterhøje typer.

Da det dagen efter viste sig, at en væsentlig del af vælgerne ikke havde taget Expressens opfordring til sig, og partiet i stedet mere end fordoblede sit stemmetal, udkom avisen med en helt sort forside, hvorefter Expressen og flere andre medier gik i gang med en kampagne, både i spalterne og på de sociale medier. Her var budskabet, at stemmerne på Sverigesdemokraterne ikke var afgivet i deres navn – i fald nogen skulle være i tvivl.

Også Jimmie Åkessons privatliv blev inddraget i valgkampen. Tre dage inden valget kunne den svenske radioavis på baggrund af udskrifter fra Åkessons personlige konti afsløre, at han havde brugt mere end en halv million kroner på online-casinoer. En ekspert hidkaldt til lejligheden kunne udlægge dette som et tydeligt symptom på ludomani.

Indtil videre er Åkesson sygemeldt til november, men en talsmand for partiet fortæller, at en forlængelse meget vel kan komme på tale.