Højreekstremister står bag mest politisk kriminalitet

Den yderste højrefløj begår langt mere politisk motiveret kriminalitet i Tyskland end det yderste venstre og radikaliserede udlændinge, men det yderste venstre begår mere politisk motiveret vold.

Sidste år blev der i alt registreret 20.089 såkaldt politisk motiverede lovovertrædelser som for eksempel ulovlig propaganda, overfald og hærværk, og heraf stod højreorienterede bag 13.635 tilfælde. Venstreorienterede stod bag 4.121, mens 542 blev begået af "udenlandske" gerningsmænd. 1.791 endte i kategorien "andre". Fold sammen
Læs mere
Foto: ARNO BURGI

BERLIN: Hovedparten af den politisk motiverede kriminalitet i Tyskland begås af nynazister og andre højreekstremister. Venstreekstremister og ekstremistiske udlændinge kommer længere nede af listen.

Det viser en opgørelse over politisk kriminalitet i 2012, som politiet har lavet som svar på spørgsmål fra flere partier, og som avisen Tagesspiegel har set.

Sidste år blev der i alt registreret 20.089 såkaldt politisk motiverede lovovertrædelser som for eksempel ulovlig propaganda, overfald og hærværk, og heraf stod højreorienterede bag 13.635 tilfælde. Venstreorienterede stod bag 4.121, mens 542 blev begået af "udenlandske" gerningsmænd. 1.791 endte i kategorien "andre".

Når man udelukkende ser på voldskriminaltet, er billedet dog anderledes. Der blev registreret 1.648 voldelige lovovertrædelser og næsten halvdelen - 799 - blev ifølge Tagesspiegels referat begået af autonome og andre venstreorienterede. Højreorienterede stod for 619, mens udlændinge stod bag 120.
I alt kom 1018 mennesker til skabe ved politisk motiverede angreb, skriver Tagespiegel. Der er ingen opgørelse af politisk motiverede drab, som højreekstremister de seneste årtier har begået en række af.

Der blev registreret 865 antisemitisk betingede lovovertrædelser i Tyskland sidste år, heraf 27 voldshandlinger. Langt de fleste - 820 - blev begået af højreorienterede.

Knap 20.000 voldsparate ekstremister

De nye tal er foreløbige og ventes at stige i den endelige opgørelse og kan derfor ikke sammenlignes med 2011, hvor der ifølge det tyske efterretningstjeneste "Verfassungsschutz" blev begået 30.216 politisk motiverede lovovertrædelser. Også her blev de fleste samlet set begået af den yderste højrefløj, mens den yderste venstrefløj stod bag flest voldssager.

Tyskland har tradition for at offentliggøre detaljerede registreringer af politisk betinget kriminalitet og miljøer, der betragtes som farlige for den offentlige orden.

Verfassungsschutz vurderede i sin rapport for 2011, at der var 9.700 "voldsparate" højreekstremister og 7.100 "voldsparate" venstreekstremister i Tyskland. Derudover beskrev tjenesten en fare for den interne sikkerhed fra den islamistiske scene, som bliver stadig tættere organiseret. Desuden talte myndighederne 26.410 medlemmer af andre "sikkerhedstruende" eller ekstremistiske udlændingeorganisationer.