Højreekstremister skal for retten for drab på tysk politiker

CDU-politikeren Walter Lübcke blev sidste år likvideret i sin egen baghave. Tirsdag skal to mænd for retten.

Den tyske politiker Walter Lübcke blev i juni 2019 likvideret i sin egen baghave. Tirsdag skal to mænd med tilknytning til det yderste højre i Tyskland for retten i Frankfurt. (Arkivfoto) Pool/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frankfurt. To formodede højreekstremister skal tirsdag for retten i Frankfurt i relation til drabet på den tyske politiker Walter Lübcke.

Den mistænkte drabsmand, der er identificeret som Stephan E., skød og dræbte angiveligt Walter Lübcke på hans terrasse i juni 2019.

Det menes, at den højreradikale Stephan E. var vred på Lübcke, fordi han var fortaler for en mere åben flygtningepolitik i Tyskland.

Walter Lübcke var regeringspræsident i Kassel i det centrale Tyskland og medlem af kansler Angela Merkels kristendemokrater (CDU).

Han blev fundet på terrassen i sin baghave i Istha få kilometer fra Kassel kort efter midnat 2. juni 2019. Han blev erklæret død to timer senere.

Lübcke var blevet skudt i hovedet på klos hold.

Den 46-årige hovedtiltalte, der er fra Kassel, tilstod drabet og viste politiet, hvor han havde gemt sit våben, men trak senere tilståelsen tilbage.

Hans medtiltalte, Markus H., er tiltalt for at have hjulpet med drabet. Den 44-årige menes at have sat Stephan E. i kontakt med en våbenhandler, ligesom at han angiveligt har hjulpet den hovedmistænkte med skydetræning.

Stephan E. hævder nu, at Markus H. var sammen med ham på gerningstidspunktet, og at det faktisk var ham, der skød Walter Lübcke.

Dog er efterforskere overbeviste om, at Stephan E. var alene på gerningsstedet.

Under retssagen er det ventet, at Stephan E. også skal svare på anklager vedrørende et knivangreb på en irakisk asylansøger i begyndelsen af 2016.

Her blev en irakisk mand stukket med en kniv bagfra i Lohfelden nær Kassel, hvilket forårsagede alvorlige kvæstelser.

Politiet har ikke været i stand til at finde en mistænkt, skønt efterforskere nu mener, at en kniv, der blev fundet i Stephan E.'s besiddelse, er det våben, der blev brugt til knivstikkeriet.

Han står derfor også over for anklager om drabsforsøg og overfald.

Stephan E. er en kendt højreradikal i Tyskland, men han var de senere år fløjet under radaren hos den tyske efterretningstjeneste.

/ritzau/dpa