Højesteret blåstempler britisk våbeneksport til Saudi-Arabien

Saudien-Arabiens krig i Yemen dræber civile, fastslår FN. Men sauderne gør det ikke med vilje, og derfor kan den omfattende britiske våbeneksport fortsætte, siger domstol

epa06062114 A Yemeni child (L) looks on as a man fills jerrycans with drinking water from a donated water pipe in Sana'a, Yemen, 02 July 2017. According to UNICEF and WHO reports, a rapidly spreading cholera outbreak in war-torn Yemen has claimed the lives of at least 1500 people since late April 2017 with another 246, 000 suspected cases across the impoverished Arab country, due to lack of access to clean water and a shortage of medical supplies. EPA/YAHYA ARHAB Fold sammen
Læs mere
Foto: YAHYA ARHAB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritikerne af Storbritanniens omfattende eksport af jagerfly, bomber og andet militært isenkram til Saudi-Arabien har tabt deres klagesag ved den britiske højesteret: Regeringen i London, der udsteder eksporttilladelserne, er i sin fulde ret til at fortsætte salget af våben til det saudiske regime.


Det har højesteret netop afgjort, men dommen vil blive appelleret, fastslår organisationen The Campaign Against Arms Trade, der har stævnet den britiske regering.
Ifølge organisationen er London-regeringen ude af trit med både britisk lov, EU's beslutninger og den internationale folkeret, fordi sauderne bruger våbnene i strid med menneskerettighederne i krigen i nabolandet Yemen.

Men det afviser Højesteret. I hvert fald handler sauderne ikke med fuldt overlæg, mener dommerne,  hvis afgørelse både er baseret på åbent tilgængelig og hemmeligt bevismateriale. Cirka halvt af hver, og den hemmelige del må ifølge regeringen ikke deles med offentligheden af sikkerhedsgrunde.

»Det åbne og lukkede bevismateriale viser, at udenrigsministeriet er rationelt berettiget til at konkludere,« at den saudisk-ledede koalition ikke bevidst angriber civile, grundigt undersøger påstande om civile tab og engagerer sig i den britiske regering bekymringer, argumenterer dommerne.

Flere internationale organisationer såsom FNs panel af eksperter, Europa-Parlamentet og en række humanitære NGO´er har ellers fastslået, at Saudi-Arabiens luftbombardementer er ulovlige.

Sidste år betegnede en rapport skrevet til FNs Sikkerhedsråd ligefrem angrebene på civile mål i Yemen som “udbredte og systematiske.”

Samtidig har en komité i det britiske parlament erklæret, at våbensalget også strider med Storbritanniens egne kriterier for eksport af militært udstyr.

Alene i de seneste to år har de britiske myndigheder givet tilladelser til våbeneksport til Saudi-Arabien for mindst 3,3 milliarder pund, og Labours partileder, Jeremy Corbyn, har gentagne gange opfordret til, at eksporten lægges på is.