Højesteret anerkendte sæddonor som far: Nu kan det lesbiske par, han har et barn med, ikke flytte

Australiens højesteret har besluttet, at en sæddonor juridisk set er far til en 11-årig pige – og han kan dermed sørge for, at hans datter ikke flytter til New Zealand med sine to andre forældre.

Hvornår er man mere end blot en sæddonor? En 49-årig australsk mand har i fem år argumenteret for, at han var far til sin 11-årige datter, mens den biologiske mor hævdede, han blot var sæddonor. Nu har han vundet titlen som far i den australske højesteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederic J. Brown
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er en sæddonor egentlig det samme som en far?

I visse tilfælde: ja. I Australiens højesteret har en 49-årig mand, som donerede sæd til en lesbisk kvinde for mere end 11 år siden, i hvert fald juridisk netop vundet titlen som far.

Selv om kvinden ikke anerkender ham som forælder for deres 11-årige datter, har han nu fået juridisk medhold i, at det er han altså. Og det betyder, at kvinden ikke kan flytte til New Zealand med sin kæreste og deres – altså, kvindens og mandens – barn, skriver BBC

Ifølge højesteret kan manden ikke blot henvises til som en »sæddonor,« sådan som den biologiske mor ønsker, fordi dén titel »antyder, at den pågældende mand ikke har gjort andet end at donere sin sæd til at facilitere en kunstig befrugtningsproces« ud fra en forståelse om, at »han derefter intet skulle have at gøre« med barnet.

»Men det er ikke sådan, denne sag forholder sig,« konkluderede retten.

Både manden og den 11-åriges piges biologiske mor var single, da han i 2006 gik med til donere sæd til kvinden. Han gjorde det i den tro, at han i fremtiden også skulle spille en rolle i barnets liv. Manden og den biologiske mor var venner og aftalte dengang, at de ville opfostre barnet sammen.

Men ifølge The Telegraph blev de to senere uvenner, og den biologiske mor har i retten de sidste fem år derfor argumenteret for, at manden ikke er hendes datters far. Også selv om han står på pigens fødselsattest, yder økonomisk støtte til familien, og i øvrigt er aktivt involveret i pigens liv. Både hun og hendes lillesøster kalder ham for »far« ifølge The Guardian.

Manden har kæmpet for at blive anerkendt som far til den nu 11-årige pige, så han kunne hindre den biologiske mor og hendes kæreste i at flytte til New Zealand med barnet.

Nu kan retsafgørelsen potentielt få kæmpe konsekvenser for kvinder og par, som har fået doneret sæd fra mænd, de i forvejen kendte, skriver BBC. Det kan også få uforudsete konsekvenser for sæddonorerne.

For afgørelsen gør det klart, at en mand, som har doneret sæd til en single kvinde og efterfølgende spillet en rolle i barnets liv, faktisk har ret til at blive anerkendt som far til barnet. Og det kan bane vej for flere lignende sager, siger professor i familieret Fiona Kelly fra La Trobe University til BBC.

»En masse kendte sæddonorer er involverede i børns liv i varierende grader, men ville måske ikke sige, at de juridisk var forældre til barnet – så det her kan få nogle alarmklokker til at ringe for donorerne,« siger hun til BBC.

Familie- og fertilitetsadvokaten Stephen Page siger det samme til The Telegraph.

»Det her vil få indflydelse. Jeg kan garantere dig for, at der er mænd, som troede, de var sæddonorer og ingen forpligtelser havde i forhold til et barn, og nu har de opdaget, at de potentielt kan gøres fuldt ansvarlige for barnet, inklusive børnepenge og arv,« siger han til The Telegraph.

»Hvis du overvejer at blive kendt sæddonor for en single-kvinde, tror jeg, det her virkelig viser, at det er en god idé at lave en sæddonor-kontrakt i forvejen,« tilføjer han.