Højesteret åbner for retssag mod Demjanjuk

Tysklands højesteret baner vej for retssag mod 89-årige John Demjanjuk, der menes medskyldig i titusinder af jøders død under Anden verdenskrig.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyske højesteret i Karlsruhe har afvist en appel mod, at den 89-årige John Demjanjuk kan anklages for meddelagtighed i titusinder af jøders død i Nazityskland under Anden Verdenskrig.

Demjanjuks forsvarer appellerede til højesteretten med en påstand om, at Demjanjuk slet ikke kan retsforfølges i Tyskland, og at Demjanjuk allerede har siddet syv år i fængsel i Israel for lignende anklager.

Desuden hævder advokat Ulrich Busch, at Demjanjuk næppe vil overleve endnu en retssag på grund af sin høje alder.

Højesteretten afviste appellen med henvisning til, at det ikke er dens opgave at blande sig i procedurespørgsmål, som en domstol i München har besluttet.

Den ukrainsk-fødte Demjanjuk har boet i USA i mange år, men blev deporteret til München i maj for at blive retsforfulgt for drab på 27.000 jøder i koncentrationslejren i Sobibor i Polen, der den gang var besat af Nazityskland.

I Israel var Demjanjuk anklaget for at være en sikkerhedsvagt i koncentrationslejren Treblinka. En domstol i Israel kom frem til, at identifikationspapirer ikke kunne bevise, at Demjanjuk var den såkaldte "Ivan den grusomme".

/ritzau/dpa