Højdesyge sætter stopper for rumhelts ekspedition til Sydpolen

I en udtalelse fortæller astronauten Buzz Aldrin nu selv om sit dramatiske besøg på Sydpolen.

Astronauten Buzz Aldrin blev indlagt på et hospital i Christchurch, New Zealand, efter evakuering fra Sydpolen. Arkivfoto. Reuters/© Kevin Lamarque / Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Christchurch. Da astronauten Buzz Aldrin i 1969 var blandt de første to til at sætte fod på Månen, var han hundredtusindvis af kilometer fra Jorden. Men torsdag var nogle få højdekilometer nok til at sende 86-årige Aldrin til tælling.

Det var nemlig højdesyge, som 1. december gjorde Buzz Aldrin dårlig under en ekspedition til Sydpolen. Det fortæller han nu på sin hjemmeside.

- Jeg følte mig stakåndet, så personalet besluttede sig for at undersøge mig. De opdagede, at jeg havde væske i lungerne, og at mit iltniveau var lavt, hvilket indikerede symptomer på højdesyge, fortæller Buzz Aldrin.

Aldrin befandt sig på Amundsen-Scott Basen på selve Sydpolen, da han fik det skidt.

Herfra blev han med fly først fløjet til basen McMurdo på Antarktis' kyst. Fra McMurdo gik turen videre til et sygehus Christchurch i New Zealand.

- Så snart jeg kom ned i niveau med havets overfalde, begyndte jeg at få det meget bedre, fortæller Buzz Aldrin.

Den tidligere astronaut betrådte Månens overflade i minutterne efter Neil Armstrong under Apollo 11-missionen i 1969.

Altid vil han være husket som den anden mand på månen. Det skulle efter sigende irritere ham grænseløst.

Men ekspeditionen til Sydpolen giver Buzz Aldrin en førsteplads.

Det amerikanske statslige National Science Foundation har nemlig oplyst, at Aldrin nu er indehaver af rekorden som den ældste, der har været på selve Sydpolen.

Formålen for Buzz Aldrin med at besøge Sydpolen var dog mindre jordnært ønsket om at slå en rekord. Han ville nemlig opleve, hvordan det vil være at besøge Mars. Og her er Sydpolen det bedste jordiske bud på et svar.

- Jeg fik ikke lov til at tilbringe så meget tid, som jeg havde håbet, sammen med forskerne. Jeg ville gerne have hørt mere om deres Mars-forskning, lyder det fra Buzz Aldrin i udtalelsen på sin hjemmeside.

Ud over den historiske månelanding i 1969 har Buzz Aldrin en række eventyrlige oplevelser på sig cv.

I 1966 foretog han en vandring i rummet på Gemini 12-missionen. I 1996 besøgte han vraget af Titanic i en miniubåd. I 1996 var han på Nordpolen, og nu har han altså også været på Sydpolen.

/ritzau/