Høj valgdeltagelse tyder på polsk magtskifte

Stor valgdeltagelse i Polens storbyer peger på, at Kaczynski-brødrenes højrekonservative tabte gårsdagens valg. Men sent i aftes forelå der stadig ingen sikre prognoser.

Et ældre ægtepar studerede i går stemmesedlen på et valgsted i Warszawa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joe Klamar/AFP

BRUXELLES: Polens to år lange isolation i Europa kan være brudt, efter at de polske vælgere i går så ud til at stemme den højrekonservative regering ledet af Jaroslaw Kaczynski fra magten.

I aftes forudsagde polske politiske eksperter, at det vigtigste oppositionsparti, den Borgerlige Platform, ledet af Donald Tusk ville blive det største parti i det polske parlament, Sejmen. Valglokalerne lukkede senere end normalt på grund af stort tilløb, og derfor forelå der i aftes ikke nogen klare prognoser.

Men valgdeltagelsen pænt over de 50 procent og var dermed noget højere end ved sidste valg, og det var især i universitetsbyer som Krakow og Warszawa, at vælgerne strømmede til valglokalerne.

Polske politiske analytikere sagde i aftes, at landets unge i høj grad var gået til stemmelokalerne for at gøre op med den Europa-skeptiske og stærkt nationalistiske politik, som Jaroslaw Kaczynski og hans tvillingebror, Lech, som er polsk præsident, har ført siden de kom til magten i 2005 gennem deres højrekonservative Lov- og Retfærdighedsparti. En politik, som gang på gang har bragt Polen på kant med sine EU-partnere og især med det store og for Polen økonomisk vigtige naboland, Tyskland.

Kaczynski-brødrenes Lov- og Retfærdighedsparti gik til valg på et løfte om at rense ud i korruption, gennemføre et historisk opgør med kommunist-tiden og forsvare Polens interesser benhårdt over for EU.

Det havde brødrene succes med ved sidste valg i 2005 – især i landdistrikterne.

Spærregrænse
Men den Borgerlige Platform, der tæller mange veteraner fra Solidaritetstiden, er under valgkampen gået benhårdt i kødet på Kaczynski-brødrenes politik.

»De har plettet Polens omdømme i udlandet,« sagde Donald Tusk, efter at han havde stemt i går. »Jeg forventer selvfølgelig at vinde. Men jeg er klar over, at slaget vil stå på til sidste øjeblik.«

Afgørende for udfaldet af det polske valg er også, hvor mange af de små partier, som klarer spærregrænsen på fem procent. Meget tyder på, at kun venstre-alliancen af kommunister og socialdemokrater samt det lille polske Bondeparti redder sig ind i Sejmen sammen med de to store borgerlige partier.

Det vil gøre det svært for Donald Tusk at lave en bæredygtig regering, idet han på forhånd har udelukket ethvert samarbejde med Venstre-alliancen, der tæller flere tidligere kommunister.

Udfaldet af det polske valg bliver fuldt med stor spænding i det øvrige Europa. Selv om den polske regering fredag sagde ja til et kompromis om den næste EU-traktat; reformtraktaten, har Kaczynski-brødrene kun få venner på den europæiske scene.

Donald Tusk har derimod erklæret, at han som premierminister vil føre Polen ind på en pro-europæisk og konstruktiv kurs.