Høj temperatur kan dræbe torsk i Skagerrak

Højere vandtemperaturer om sommeren kan hæmme væksten hos torsk og betyde farvel til fisken i Skagerrak.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klimaforandringer kan være skyld i, at torsken forsvinder fra Skagerrak. Vandet bliver muligvis så varmt, at det ikke længere er et godt sted for atlanterhavstorsk at vokse sig store og stærke, viser ny forskning.

Rapporten, der indeholder opmålinger af længden på 100.000 ungtorsk helt tilbage fra 1919, peger på, at torskene vokser mindre om sommeren i de år, hvor Skagerrak er varmere end normalt.

Den hæmmede vækst om sommeren bliver ikke udlignet, hvis vandtemperaturen er over middel i foråret, selvom det faktisk gavner torskens vækst.

"Kysten ved Skagerrak bliver dårligt egnet til atlanterhavstorsk", hvis den forudberegnede stigning i sommertemperaturen fortsætter med at have størst effekt på torskens vækst, siger norske og amerikanske forskere.

- Vi har fundet ud af, at forårs- og sommertemperaturerne har modsat effekt på torskenes vækst, siger Leif Stige fra Oslo Universitetet, som er medforfatter til rapporten, der er blevet bragt i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

/ritzau/Reuters