Hjort: Nu er der kommet klarhed over USA's Nato-støtte

Trump kunne have sparet alle for en masse diskussioner med hurtigere opbakning til Nato, mener Claus Hjort.

Arkivfoto. Trump kunne have sparet alle for en masse diskussioner med hurtigere opbakning til Nato, mener Claus Hjort.(Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard

Hvis man har været i tvivl om USA's opbakning til Natos sikkerhedsgaranti, efter at Donald Trump er blevet præsident, så behøver man ikke tvivle længere.

Det mener forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V). Han siger, at Natos sikkerhedsgaranti står "klippefast i amerikansk politik".

»Jeg mener, at vi har lagt hele den diskussion bag os, siger Claus Hjort Frederiksen torsdag ved ankomsten til Natos forsvarsministermøde i Bruxelles.«

»Jeg synes, at tingene er afklaret betydeligt siden sidst,« siger han.

Donald Trump har flere gange sået tvivl om sin opbakning til Nato.

Han har således truet med ikke at komme medlemslande til undsætning, hvis de bruger for lidt på forsvaret.

Og på Nato-topmødet i Bruxelles i maj undlod Trump, bevidst og stik mod forventning, at give sin opbakning til sikkerhedsgarantien i Nato-pagtens artikel 5. Den fastslår, at et angreb på ét Nato-land er et angreb på dem alle.

Trump kom i stedet med sin opbakning til sikkerhedsgarantien på et pressemøde i Det Hvide Hus et par uger senere.

»Det er nu ikke, fordi jeg har været i tvivl om, at artikel 5 stod fast. Det har vi jo fået mange forsikringer om, at den gjorde,« siger Claus Hjort Frederiksen.

»Men nu ligger det helt fast,« siger han.

Claus Hjort Frederiksen har således noteret sig, at det amerikanske senat enstemmigt og Repræsentanternes Hus med 423 stemmer mod 4 netop har bakket op om Natos sikkerhedsgaranti.

Den danske forsvarsminister havde dog gerne undværet den lange omvej, hvor opbakningen nærmest skulle trækkes ud af Trump.

- Han kunne jo have sparet os for en masse diskussioner, hvis han havde gjort det tidligere. Det kan man i hvert fald konstatere, siger Claus Hjort Frederiksen.

/ritzau/