Hjerneforsker: Dette ansigt beder om et par på skrinet

Præsidentkandidat Ted Cruz' ansigtsmuskler afslører en uærlighed, som alle opfanger, mener ekspert.

Er det virkelig et øretæveindbydende ansigt, som gør det svært at at holde af den republikanske præsidentkandidat Ted Cruz? Det mener en hjerneforsker. Arkivfoto: Joshua Roberts/Reuters Fold sammen
Læs mere

Der er almindelig enighed om, at det er svært at holde af præsidentkandidaten Ted Cruz.

Berlingske beskrev fænomenet forleden: Mandens kolleger, tidligere studiekammerater og bofæller har givet deres besyv med – og de er enige om, at Ted er træls. Men kun sjældent får vi en begrundelse for, hvorfor manden har så svært ved at vinde venner. New York Times spurgte på et tidspunkt en med-republikaner, og hans svar lød:

»Hvorfor folk får sådan en instinktiv modvilje mod ham? Det sparer tid.«

Det er et svidende svar, men ikke videre oplysende, og en kendt hjerneforsker mener nu at have fundet en mere videnskabelig forklaring. For ifølge professor Richard Cytowic har Ted Cruz et ansigt, som appellerer til, hvad tyskerne kalder et Backpfeifengesicht – tysk for et øretæveindbydende ansigt – og grunden er, at Cruz fremstår uhæderlig. Professoren beskriver sine iagttagelser i Psychology Today, og som han skriver: Han er ikke demokrat, og han havde ingen mening om Ted Cruz, før end han tilfældigvis så en republikansk TV-debat, og her undrede han sig over ham. Ikke over hans politik, men over hans ansigtsudtryk.

Tag f.eks. præsidentkandidatens smil. Når andre mennesker smiler, trækker de mundvigene opad, og, ja, de muskler kan man selv kontrollere og manipulere.

»Men de muskler, som cirkler rundt om øjnene, kan vi ikke kontrollere,« de muskler er bestemt af, hvad vi tænker, og hvis vores mundvige smiler, og hvis vi mener det, kniber øjnene sig sammen, og vi får smilerynker i øjenkrogene, skriver Cytowic: »Man kan ikke forfalske et ægte smil … ansigtet afslører os. «

Det tynde smil og den kolde skulder

Når Cruz forsøger at smile, bliver hans mund kun til en tynd streg, endda somme tider med en nedadgående tendens, og hans øjne smiler ikke. Hans forsøg på at indynde sig hos os kan således fremstå dobbelt falsk, mener Cytowic.

Det samme gælder, når Cruz f.eks. taler om sin kærlighed til Gud eller Amerika eller om sin fars flugt fra Cuba: Så buer hans øjenbryn nedad. Det er usædvanligt i sådan en grad, at det »foruroliger mig,« skriver Cytowic. Andre vil gøre det modsatte – deres øjenbrynsmuskel vil trække brynene opad – men ikke Cruz.

Hans nedadvendte øjenbryn udtrykker »ufordragelighed og afsky,« altså det modsatte af, hvad han håber at kommunikere. Ted Cruz’ mund har det også med at forme et besynderligt »O,« og somme tider former talere munden sådan, når de f.eks. skal udtrykke utilfredshed, men sådan bruger Cruz ikke O’et. Hans mund runder sig på de mest aparte tidspukter, f.eks. hvis han forsøger at sige noget sjovt eller for den sags skyld det modsatte. O-munden er bare forkert.

Nu er den slags jo nemt nok for en specialist at konstatere, for det er, hvad han får tiden til at gå med – men hr. og fru Amerika er ikke hjerneforskere, så er de ikke ligeglade? Nej, mener Cytowic, vi har evolutionært lært at aflæse ansigtsudtryk, selv spædbørn gør det, alle mennesker og de fleste dyr gør det; det er en helt grundlæggende færdighed, fordi vi instinktivt ved, at »menneskenes ansigter ikke kan lade være med at transmittere, hvad vi føler, og hvad vi tænker, og måske endda hvad vi har til hensigt.«

Derfor aflæser hr. og fru Amerika bevidst eller ubevidst kandidaternes ansigtsudtryk, og hos Cruz ser de uoverensstemmelser mellem, hvad han forsøger at fortælle, og hvad hans ansigt fortæller, og det er urovækkende. Eller som Cytowic udtrykker det:

»Jeg har svært ved at sætte ord på, hvad der foruroliger mig sådan, når jeg betragter ham. Men det er noget, der får mig til at give ham en kold skulder.«