Hjemvendt libanesisk leder hævder Syrien vil dræbe ham

Styret i Syrien vil dræbe Saad al-Hariri, som det dræbte hans far, siger Hariri i interview med fransk medie.

»Jeg har mange fjender. Ekstremister og det syriske regime. Sidstnævnte har udstedt en dødsstraf mod mig. De beskylder mig for indblanding i deres nationale affærer,« siger Libanons premierminister, Saad al-Hariri, til Paris Match. Scanpix/Fadel Itani Fold sammen
Læs mere

Libanons premierminister, Saad al-Hariri, har mange fjender, og det var en central årsag til, at han for knap en måned siden trådte tilbage.

Eksempelvis har det »syriske regime« fældet »en dødsdom« over ham, siger han i et interview til det franske magasin Paris Match.

»Jeg har mange fjender. Ekstremister og det syriske regime. Sidstnævnte har udstedt en dødsstraf mod mig. De beskylder mig for indblanding i deres nationale affærer,« siger Saad al-Hariri.

Hariri, som 4. november fra Riyadh meddelte, at han trak sig som premierminister, er genindtrådt på posten. Der er foreløbig tale om en midlertidig løsning, som præsident Michel Aoun har krævet.

I interviewet med det franske magasin siger premierministeren, at hans far blev dræbt af styret i Damaskus.

Rafiq al-Hariri blev dræbt af en kraftfuld bombe i Beirut for 12 år siden.

Som lille land er Libanon klemt mellem større naboer og viklet ind i diverse konflikter. Den libanesiske bevægelse Hizbollah, hvis politiske parti Hariri sidder i regering med, spiller en central rolle i krigen i Syrien.

Netop Hizbollahs indflydelse i Libanon og Irans støtte til bevægelsen blev af Hariri nævnt, som en årsag til at han forlod Libanon for en måneds tid siden.

Efter tre uger vendte Hariri tilbage.

Premierministeren har opfordret Hizbollah til at forlade konflikten i Syrien. Han er også bekymret over, hvor gruppens våben vil havne.

»Det er i Libanons interesse, at disse våben ikke bliver brugt andre steder,« siger Hariri til Paris Match.

Mens Bashar al-Assad for et par år siden var under massivt pres, ser det nu ud til, at han er på vej mod en slags krigssejr.

Men det er ikke Assads sejr, mener Libanons regeringschef, som påpeger, at krigens udfald er afgjort af Rusland og Iran.

»Han har ikke vundet. Det er præsidenterne Putin og Rouhani, som har vundet,« siger Saad al-Hariri.

Premierministeren har nær tilknytning til Frankrig. Han har været i Frankrig flere gange siden de dramatiske dage, da han meddelte sin politiske afsked fra Riyadh.

/ritzau/AFP