Hjælp til polarekspedition selv fanget i isen

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KINA: En kinesisk isbryder, der var på vej til at hjælpe et russisk passagerskib i den østlige del af Antarktis, har selv problemer med at komme frem gennem den massive is.

Ifølge de australske søfartsmyndigheder, der koordinerer arbejdet med at få det russiske skib MV Akademik Shokalskiy fri, måtte isbryderen Xue Long opgive omkring seks sømil fra skibet.

Det kan desuden blive nødvendigt med hjælp fra to andre isbrydere i området, både til det russiske fartøj og den kinesiske issbryder, hvis forholdene forværres.

»Lige nu venter vi på vind, der kan blæse is væk, så vi kan komme tættere på,« siger kaptajnen på det kinesiske fartøj, Wang Jiangzhong, til CNN.

Det kan tage op til to døgn at nå frem til de 74 passagerer og besætningsmedlemmer, der er om bord på skibet, som har været fanget af isen siden tirsdag.

Der er både forskere og turister på skibet, som følger i den australske polarforsker Douglas Mawsons fodspor, der for et århundrede siden med nød og næppe overlevede en ekspedition på det frosne kontinent.

BNB