Hjælp strømmer til oversvømmet Balkan

Hjælp fra Europa og Rusland strømmer til Serbien. Beredskabsstyrelsen i Danmark sender ekspert til Balkan på anmodning fra FN.

Evakuerede indbyggere fra byen Obrenovac har søgt tilflugt i et center for ofre for oversvømmelserne i Beograd, Serbien. Fold sammen
Læs mere
Foto: KOCA SULEJMANOVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SERBIEN: Oversvømmelserne i Serbien og Bosnien er stadig overvældende, og flere steder stiger vandstanden fortsat. Samtidig strømmer redningsmandskab til fra Rusland og Europa.

Beredskabsstyrelsen i Danmark oplyser, at den på anmodning af FN sender en ekspert til Serbien. Vedkommende skal medvirke til at vurdere, hvilken hjælp der akut er behov for.

Søndag kæmper soldater og frivillige syd for den serbiske hovedstad, Beograd, for at holde vandet fra Sava-floden ude fra et stort og vitalt kulfyret kraftværk. Kostolac-værket dækker 20 procent af Serbiens energiforbrug.

Sava-floden er ifølge Reuters brudt gennem spærringerne tæt ved kraftværket og truer de store bjerge af affald, der ligger ved en kulmine tæt ved selve kraftværket.

En talsmand for de serbiske energimyndigheder siger, at kraftværkets ansatte sammen med soldater, politi og frivillige arbejder som desperate for at dynge sandsække op, der skal hindre vandet i at løbe ind i kraftværkets generatorer.

Et andet af Serbiens vigtige kraftværker Kolubara-værket, der ligger sydvest for Beograd, er allerede blevet skadet af vand samt en brand forårsaget af kortslutninger. Ifølge den serbiske premierminister, Aleksander Vucic, løber skaderne op i mere end en halv milliard kroner.

Mindst fem har mistet livet i Serbien, hvor en flåde af aldrende russiske Iljusjin-76 transportfly lander med redningsmandskab, nødhjælp og generatorer og pumpeudstyr fra både Rusland og en række europæiske lande, blandt andre Storbritannien, Østrig og Tyskland.

De serbiske myndigheder oplyser, at foreløbig fem har mistet livet i oversvømmelserne, der er de værste i 120 år og som har forårsaget de største nedbørsmængder i lige så mange år.

Samtidig er op mod 20.000 indbyggere evakueret.

I Bosnien har 19 indtil nu mistet livet, flest i byen Doboj, hvor der er fundet ni omkomne, efter byen blev ramt af, hvad den lokale politichef betegner som en tsunami på flere meter.