Historisk usikkerhed hos franske vælgere før præsidentvalg

Meningsmåling viser, at 43 procent af franskmændene endnu ikke har besluttet sig for, hvem de vil stemme på.

Emmanuel Macron, der er en uafhængig centrumpolitiker, er favorit til at vinde Frankrigs præsidentvalg, der holdes over to runder i april og maj. Reuters/Robert Pratta Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En måned før den første runde af Frankrigs præsidentvalg er 43 procent ifølge en meningsmåling usikre på, hvem de vil stemme på, hvilket er en usædvanligt stor andel af vælgerne.

Meningsmålinger viser, at den uafhængige centrumpolitiker Emmanuel Macron er favorit til at gå videre til den anden og afgørende valgrunde sammen med Marine Le Pen fra Front National.

Kun de to kandidater, som får flest stemmer, går videre til anden runde, som finder sted 7. maj.

Den første valgrunde finder sted 23. april.

Det er en meningsmåling fra Odoxa foretaget for radiostationen franceinfo, som viser, at 43 procent af vælgerne endnu ikke har besluttet sig for, hvem de vil stemme på.

- En usikkerhed af dette omfang er ikke tidligere set i Frankrigs valghistorie, skriver valgforskere fra Odoxa i kommentarer til målingen.

Der har op til valget været fremsat spekulationer om, at Le Pens indvandrerkritiske og stærkt EU-kritiske parti vil vinde og tage Frankrig ud af euroen.

60 procent af Le Pens potentielle vælgere og 57 procent af den konservative Francois Fillons vælgere har besluttet sig endeligt for, hvem de vil stemme på. Derimod er det kun 47 procent af Macrons vælgere, som siger, at de har besluttet sig endeligt.

Fillon, som tidligere var favorit til at vinde præsidentvalget, har været i frit fald i meningsmålingerne, siden der i midten af januar kom medierapporter om, at han betalte sin kone og sine voksne børn tusindvis af euro fra offentlige midler for arbejde, som de angiveligt aldrig har udført.

Alle meningsmålinger hidtil siger, at den 39-årige Macron vil vinde meget klart over 48-årige Le Pen i den afgørende valgrunde.

/ritzau/Reuters