Historisk læk af data udstiller både levende og døde – og Julian Assange

Hele Ecuadors CPR-register, bjerge af skattepapirer og oplysninger om millioner af børn er blevet lækket på nettet. Blandt ofrene er Julian Assange, der selv står bag tidligere lækager af følsomme data.

Den fængslede WikiLeaks-grundlægger, Julian Assange, er blandt de over 16 millioner mennesker, hvis persondata er blevet lækket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det er det største datalæk i landets historie, og det er så altomfattende, at det vanskeligt kunne blive større inden for landegrænserne.

Samtlige 16,6 millioner indbyggere i Ecuador er nemlig blandt ofrene. Dertil kommer i øvrigt flere millioner afdøde, hvis data også er blotlagt i den historiske lækage.

De mange oplysninger lå i ugevis frit tilgængelige på nettet på grund af hullet IT-sikkerhed. Her har de udgjort en potentiel guldmine for kriminelle.

Datasættet omfattede hele landets CPR-register, millioner af skattepapirer, oplysninger om indestående på bankkonti, et bilregister og navne og adresser på 6,8 millioner børn.

Ifølge mediet ZDNET, der mandag afslørede sagen, er frygten blandt andet, at oplysningerne kan bruges til at trawle efter velhavende ofre, hvis børn kan kidnappes.

Oplysninger om slægtninge og familiemedlemmer til landets præsident, politikere, dommere, erhvervsfolk og politifolk optræder i databasen. Det gør også oplysninger om grundlæggeren af WikiLeaks, Julian Assange, der selv har stået i spidsen for nogle af det seneste årtis største datalækker. Han havde kortvarigt ecuadoriansk statsborgerskab, før han ragede uklar med sine værter under sit ophold på Ecuadors ambassade i London.

Center for Cybersikkerhed advarer

Hacking og lækager af store databaser har flere gange været på politiets og efterretningstjenesternes dagsorden de senere år. WikiLeaks har tidligere offentliggjort diplomatiske indberetninger og dokumenter fra de amerikanske efterretningstjenester, hvilket ifølge USA har udsat personer for livsfare. Assange er nu fængslet i Storbritannien.

Også hackergrupper, der mistænkes for at arbejde for statslige aktører, står bag en række angreb på myndigheder og parlamenter i Europa, herunder tyveri af e-mail fra det danske forsvar. I denne uge advarede det danske Center for Cybersikkerhed om, at en statsstøttet hackergruppe havde forsøgt at spionere mod danske myndigheder gennem kompromitteret netværksudstyr.

De fleste hackerangreb på offentlige databaser tilskrives dog kriminelle, der kan misbruge data til afpresning, salg eller identitetstyveri. I USA blev en database over 198 millioner personers kommunikation med bilforhandlere afsløret i denne uge, mens det i sidste måned gjaldt et datasæt med 80 procent af alle vælgere i et andet sydamerikansk land, Chile.

Datahullet i Ecuador opstod hos et lokalt marketing- og analysefirma, der efterlod den usædvanlige kæmpedatabase frit tilgængelig i omkring to uger. Myndighederne har nu lukket hullet, men det frygtes, at data for længst er flydt videre til andre aktører.