Historisk kinesisk besøg i Japan med ping-pong

For første gang i ti år besøger en kinesisk præsident Japan. Forholdet mellem de to nationer har i årevis ligget på frysepunktet, men nu forsøger Kina og Japan så småt at nærme sig hinanden.

Kinas præsident, Hu Jintao (tv.), ankommer i dag på et historisk besøg hos ærkerivalen Japan, hvor han bl.a. skal spille bordtennis med Japans premierminister, Yasuo Fukuda (th.). Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP

De seneste ti år er forholdet mellem Japan og Kina gået op og ned. Mest af alt ned. Men tirsdag kommer Kinas præsident, Hu Jintao, til Japan. Det er første gang i ti år, at en kinesisk præsident besøger ærkerivalen Japan.

»Det her er virkelig et vendepunkt i forholdet mellem Kina og Japan,« siger Wenran Jiang, der er professor i statskundskab og leder af China Institute på University of Alberta i Canada.

Siden 1998 har forholdet mellem de to lande nemlig ligget på frysepunktet. Dengang tog daværende præsident Jiang Zemin til Japan for at få en undskyldning for japanernes besættelse af Kina under Anden Verdenskrig. Men Jiang Zemin måtte tage tomhændet hjem til Kina, og det var begyndelsen på ti års problemer mellem de to supermagter.

Først og fremmest skal Hu Jintao og den japanske præsident, Yasuo Fukuda, bruge mødet til at vise, at de to lande igen er på vej til at have et normalt forhold til hinanden. Mødet har derfor først og fremmest symbolsk betydning.

»De to ledere har en fælles interesse i at gøre besøget til en succes og at nedtone uenighederne og konflikterne,« siger Wenran Jiang.

For eksempel skal de to præsidenter spille et slag bordtennis, besøge historiske mindesmærker og mødes med japanske studerende.

Fiasko lurer
Men det kan hurtigt ende i fiasko, for en lang række nye problemer er ved at overskygge det historiske møde mellem de to præsidenter.

For eksempel er der sagen om de forgiftede fødevarer fra Kina. I december sidste år blev utallige japanere syge efter at have spist forgiftet mad, der var importeret fra Kina. Det har i stor stil skræmt japanerne væk fra de kinesiske fødevarer. Importen af kinesiske fødevarer er faldet med hele 30 procent i februar måned. Og det kan mærkes i Kina, for Japan er det tredjestørste marked for kinesiske fødevarer. Derudover toppes de to lande om gas- og oliefelter i det Sydkinesiske Hav. Inden Hu Jintaos ankomst har der været forhandlinger mellem de to lande, hvor man prøvede at løse problemet. Uden held.

»Der vil ikke komme noget gennembrud på de mest følsomme emner. Men det er der heller ikke nogen, der forventer. Man vil undgå kontroverser og forsøge at se flinke og pæne ud,« siger Wenran Jiang.

Begge præsidenter har også brug for politiske sejre. En ny meningsmåling fra i går viser, at den japanske præsident, Yasuo Fukuda, er mere upopulær end nogen sinde. Kun 19,8 procent af japanerne er tilfredse med ham.

Derudover er det også vigtigt for Hu Jintao, for det er hans første besøg i udlandet, siden urolighederne brød ud i Tibet. Men Yasuo Fukuda vil ikke tale om Kina og Tibet. Det vil være et af de punkter, der kunne få hele mødet til at falde fra hinanden. Japanerne har dog sagt, at de bag kulisserne har presset Kina i spørgsmålet om Tibet.