Historisk hungersnød: 45 millioner sulter i det sydlige Afrika

Hungersnød i det sydlige Afrika er værre end nogensinde og står til at blive endnu værre, oplyser FN.

Folk i Zimbabwe henter her mad fra FN's World Food Programme i byen Mutawatawa. Omkring halvdelen af landets befolkning har akut mangel på mad. Philimon Bulawayo/Reuters Fold sammen
Læs mere

Landene i den sydlige del af Afrika befinder sig i en historisk mangel på mad.

Det oplyser FN's World Food Programme (WFP) torsdag.

I alt 45 millioner personer i regionen har akut behov for at få fødevarer udefra på grund af tørker, oversvømmelser og økonomiske problemer, lød det fra FN-programmets regionale direktør torsdag.

»Det her er en hungersnød i en skala, som vi ikke har set før. Og alt viser, at det bliver værre,« siger Lola Castro, den regionale direktør for WFP.

FN's World Food Programme har bedt om at få næsten 500 millioner dollar, men har fået cirka 200 millioner dollar.

»Hvis ikke vi har de nødvendige midler, har vi intet andet valg end at hjælpe færre af dem i allerstørst nød,« siger Castro torsdag.

Mangel på økonomisk vækst, voksende befolkninger, tørke og oversvømmelse har skabt en cocktail af ustabile madforsyninger i det sydlige Afrika.

Det er særligt Swaziland, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mozambique, Namibia, Zambia og Zimbabwe, der er hårdt ramt.

Næsten halvdelen af Zimbabwes 15 millioner indbyggere har akut mangel på mad. 2,2 millioner af dem bor i byområder, mens fem millioner levet på landet. Det viser opgørelser fra FN.

WFP advarer om, at flere familier i hele den sydlige del af Afrika allerede springer måltider over, trækker deres børn ud af skolen, sælger værdifulde ejendele og opbygger en dyb gæld.

Samtidig forudser eksperter, at der venter flere måneders varmt og tørt vejr. Det vil føre til endnu en ringe høst i regionen.

/ritzau/AFP