Historisk evakuering holdt tabstallet under »Phailin« nede

Den største evakuering i Indiens historie reddede liv. En million mennesker var flyttet eller flygtet fra de udsatte områder, inden cyklonen Phailin gik i land på østkysten. Søndag kan skaderne gøres op.

Antallet af dræbte blev holdt nede - men de materielle skader er ikke til at overse. Her taler lastbilchauføør Jairam Yadav i telefon efter at hans køretøj er blevet væltet af kraftig sidevind på hovedvejen mellem Andhra Pradesh og Orissa. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANAN VATSYAYANA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

INDIEN: Med en massiv indsats fra de indiske myndigheder og evakuering af helt op mod en million mennesker, lykkedes det ifølge de seneste oplysninger at begrænse antallet af omkomne efter cyklonen Phailin til en halv snes personer.

Cyklonen slog lørdag aften, dansk tid, til mod kystegne i staterne Orissa og Andhra Pradesh på den indiske østkyst med vindstød på 200 kilometer i timen, store regnmængder og meterhøje bølger. I timerne efter trak den et spor af ødelæggelse efter sig med smadrede bygninger, knækkede træer, væltede last- og personbiler, ødelagte veje og broer, samt ikke mindst afbrudte telefon og strømforbindelser.

Cyklonen var på forhånd udråbt som den kraftigste i 14 år. Forgængeren dræbte godt 10.000 indbyggere og skønt Phailin ikke var kategoriseret som en super-cyklon, var alarmberedskabet i områderne oppe i det røde felt.

Myndighederne var klart fokuseret på, at man havde lært af fortiden og selve evakueringen er den største i Indiens historie.

I Orissa meldte myndighederne søndag formiddag dansk tid om syv dræbte, der alle omkom under faldende træer. Lørdag aften var der rapporter om tre dræbte.

Ifølge AFP er 860.000 indbyggere enten evakueret eller flygtet fra de truede områder, oplyser lederen af Orissas katastrofe- og evakueringsberedskab, og 100.000 er evakueret eller flygtet i nabostaten Andrha Pradesh.

Befolkningen søgte ly i templer, indkøbscentre, særlige beskyttelsesrum, skoler og andre offentlige bygninger, men ikke alle lyttede til myndighederne.

Lastbilchaufføren Jayaram Yadav, der i sin 28 ton tunge lastbil havde transporteret otte personbiler halvvejs gennem Indien fortalte til Reuters, at han valgte at fortsætte ad kystmotorvejen, mens cyklonen hylede omkring ham og ruskede i lastbilen:

»Jeg spekulerede netop på, om den ville vælte - og så gjorde den det,« citerer AFP ham for.

Chaufføren slap uskadt, men lastbilen blev blæst tværs over vejbanerne.

Phailin vil i løbet af søndag tabe sin styrke, efterhånden som den når ind over land, men søndag formiddag blev der stadig målt vindstød på 120 kilometer i timen.

I glæden over de tilsyneladende begrænsede menneskelige tab har de indiske meteorologer svært ved at få armene ned. De fik ret med hensyn til cyklonens styrke, som mange udenlandske kolleger havde vurderet højere:

»De havde overdrevet varslerne og vi modsagde dem,« lød det søndag formiddag fra generaldirektøren for det indiske meteorologiske institut, L.S. Rathore til AFP.

Blandt andre britiske meteorologer havde sat Phailin som en såkaldt super-cyklon.