Historikere: Firma brugte hår fra Auschwitz

Historikere anklager industrigiganten Schaeffler for at have brugt hår fra jødiske koncentrationsfanger til at fremstille tekstiler under Anden Verdenskrig.

Foto: AFP / Simon Wiesenthal Center, Scanpix (arlivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den gældsplagede tyske industrigigant, Schaeffler blev i går anklaget for at have fremstillet tekstiler under Anden Verdenskrig af hår fra mindst 40.000 jødiske fanger fra koncentrationslejren Auschwitz.

Ifølge independent.uk bygger beskyldninger på beviser fra polske historikere, som siger, at de har fundet stofruller lavet af menneskehår på en af Scaefflers tidligere fabrikker i Polens sydlige region Silesia, skriver independent.uk.

Anklagen er det seneste i en lang række af ødelæggende slag mod den skrantende virksomhed, der blandt andet fremstiller reservedele til bilindustrien, og i øjeblikket beskæftiger 200.000 medarbejdere på verdenplan.

I sidste måned dukkede Schaefflers ejer, millionøsen Maria-Elisabeth Schaeffler, op til en fagforeningsdemonstration og græd åbenlyst, mens hun appellerede til den tyske kansler Angela Merkel om at få en økonomisk redningsplanke, der kan redde virksomheden for at gå konkurs.

Schaeffler afviser anklagen
I et forsøg på at rydde op i sladderen omkring virksomhedens rolle under Anden Verdenskrig, indrømmede Maria-Elisabeth Schaeffler for nyligt, at virksomheden havde brugt jødiske slavearbejdere på Schaefflers fabrikker. Ikke desto mindre går virksomhedens historie officielt ikke længere tilbage end til 1946.

Schaefflers egen privatansatte historiker afviste i går anklagen og sagde, at der ikke var noget bevis for, at virksomheden har gjort brug af jødiske koncentrationsfangers hår. Men ifølge professor Jacek Lachendro, der er historiker fpå Auschwitz-museet, blev der efter krigen fundet ikke mindre end 1,95 tons stof af menneskehår på Schaefflers tidligere tekstilfabrik i byen Kiertz.

Spor af Zyklon B gas
Der Spiegel har filmet stofrullerne, der består af af tætvævet brunt hår, og ifølge Lachendro afslører analyser, at håret indeholder spor af Zyklon B gas, der blev brugt af nazisterne til at myrde millioner af jøder i koncentrationslejrene.

Tidligere arbejdere på fabrikken i Kiertz, som er blevet interviewet af ’Der Spiegel’, fortæller, at de kan huske to vogne fyldt med menneskehår blive leveret til virksomheden i 1943.

I Auschwitz var det rutine, at fangerne fik revet håret af ved ankomsten til koncentrationslejren. Nazisterne brugte håret til at fremstille militærtæpper og sokker. Men hvis der er hold anklagerne, var nazisterne tilsyneladende ikke ene om at udnytte håret.

Maria-Elisabeth Schaeffler har giftet sig ind i Schaefler-koncernen og blev ejer i 1996, da hendes mand, Georg, døde. Virksomheden befinder sig i en stor økonomiske krise, og afventer lige nu, om den tyske regering vil hjælpe med den ønskede redningspakke.