Historiker: Flyt Richard III fra p-plads til katedral

Englands Kong Richard, som døde for 527 år siden, skal æres med en statsbegravelse, efter hans jordiske rester sandsynligvis er fundet under en parkeringsplads.

Kong Richard III regerede England i middelalderen, men nåede kun at sidde på tronen i to år, før han blev dræbt i kamp. Fold sammen
Læs mere
Foto: NEIL HALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra en kedelig parkeringsplads i Leicester til den majestætiske Westminster Abbey midt i London.

Hvis det virkelig viser sig at være Kong Richard IIIs knogler, der er blev fundet af arkæologer i Leicester i denne uge, så bør han æres med en officiel statsbegravelse.

Den mener den konservative, britiske politiker og historier, Chris Skidmore, som blandt andet har skrevet en bog om Richard III, som ventes at udkomme til næste år.

- Hvis det viser sig at være liget af Richard III, så er det nok et af de mest betydningsfulde arkæologiske fund i dette århundrede, velsagtens de seneste 50 år, siger Skidmore til den britiske avis The Independent.

Traditionelt æres alle britiske konger og dronninger med en statsbegravelse, og Richard IIIs betydning taget i betragtning bør han også få en, mener forfatteren.

- Han var den sidste konge fra Plantagenet-slægten og den sidste engelske monark, der blev dræbt på slagmarken.

Chris Skidmore foreslår derfor, at kongen bliver stedt til hvile ved siden af sin dronning, Anne Neville, i Westminster Abbey i London eller i den enorme katedral i York.

Kongens død og Tudor-dynastiet

Britiske arkæologer har længe søgt efter liget af middelalderkongen Richard III. Ifølge de historiske kilder skulle han være begravet i et kloster i Leicester, men klostret er aldrig blevet fundet, og dermed heller ikke kongen selv.

Altså indtil nu - måske. Under en udgravning på en parkeringsplads i det centrale Leicester fandt arkæologerne nemlig først rester af et bygningsværk, der havde de klassiske mål for et britisk kloster. Efter senere at have fundet tykke mure konkluderede udgraverne, at det efter al sandsynlighed var det forsvundne kloster.

I klosteret lå to skeletter - en mand og en kvinde. Særligt interessant er det, at mandens kranium havde læsioner, hvilket stemmer overens med, at Richard III døde på slagmarken. Desuden kunne eksperterne fastslå, at manden havde samme ryglidelse, som den forsvundne konge.

Richard III blev født i 1452, men nåede kun at være Englands konge i to år. Han døde i 1485, dræbt i slaget ved Bosworth mod den rivaliserende Tudor-familie. Richards død blev enden på Rosekrigene, som havde varet mellem 1455-1485. Tudorne sejrede, og deres leder, Henry Tudor, blev den første af en lang række af Tudor-regenter i England.

Der skal nu udføres en DNA-undersøgelse af Leicester-skelettet for endeligt at slå fast, om det virkelig tilhører Richard III.