Hindupræsten i spidsen for 220 millioner indere

Politikeren og præsten Yogi Adityanath er kendt for sit syn på hellige køer, muslimer og Moder Teresa. Han er et overraskende valg til posten som regeringschef i den politisk vigtige delstat Uttar Pradesh.

EPA/STR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med 220 millioner indbyggere er Uttar Pradesh Indiens mest folkerige delstat. Af samme grund spiller den en politisk nøglerolle. Indbyggertallet og befolkningssammensætningen med en række store minoritsgrupper har historisk givet den en særstatus blandt landets 28 delstater og syv territorier.

Vil man vide, hvilken vej de politiske vinde blæser i Indien, skal man se mod Uttar Pradesh. Den har været base for otte ud af 15 indiske premierministre, og derfor satte det indiske regeringsparti BJP alt ind på at vinde det lokalvalg, der for nylig blev afholdt. Premierminister Narendra Modi udpegede sig selv til at stå i front for partiets valgkamp, hvilket var med til at sikre en uventet stor sejr. BJP snuppede tre ud af fire pladser i det lokale parlament. En så stor majoritet er ikke set i Uttar Pradesh siden 1980erne. Mindst lige så overraskende var valget af Yogi Adityanath til at lede den nye lokalregering.

Politisk er han ingen novice. Han har siddet i det indiske parlament de seneste fem valgperioder. Hvad der gør ham til en overraskelse, er hans religiøse baggrund.

Han er hindupræst og en personlighed, der deler vandene i den offentlige debat i Indien. For ganske vist er BJP og Modi repræsentanter for en politisk linje, der ofte betegnes som hindunationalistisk, men at udpege en hindupræst til posten som den øverste politisk ansvarlige i en delstat med store religiøse mindretal er ikke set før. Og Yogi Adityanath bliver af mange set som en radikal udøver af hinduismen, der ikke er meget for andre religioner.

Han udtalte sidste år, at Moder Teresas gerninger i Indien var en del af et kristent komplot, der havde til hensigt at hjernevaske hinduer og få dem til at konvertere. Den katolske nonne, nobelprismodtager og helgen er kendt for sit arbejde blandt fattige i Kolkata. Men det er først og fremmest Yogi Adityanaths syn på muslimer, der har vakt bekymring. 80 procent af den indiske befolkning er hinduer, mens den næststørste religion er islam, som 14 pct. af befolkningen bekender sig til.

Alene i Uttar Pradesh bor der 40 millioner muslimer. Deres nye politiske leder har tidligere bedt Indiens muslimer om at forlade landet, og han har rost Donald Trumps forsøg på at indføre et indrejseforbud rettet mod borgere fra udvalgte muslimske lande.

Til kamp for kvinder og køer

Yogi Adityanath valgte som 21-årig at slutte sig til en hinduistisk orden i et tempel i den nordøstlige del af delstaten. Den nu 44-årige præst er i dag stedets religiøse leder.

Hans politiske karriere tog fart i 1990erne, hvor han fra sin base i Uttar Pradesh for første gang blev valgt til det indiske parlament. Nogenlunde samtidig etablerede han en hinduistisk ungdomsorganisation kaldet Hindu Yuava Vahini. Den har siden været af stor betydning for hans politiske projekt. Organisationens medlemmer er flere gange blevet beskyldt for at begå voldelige overgreb mod religiøse mindretal.

Under valgkampen lovede Yogi Adityanath at rydde ud i korruptionen blandt embedsfolk og politisk valgte samt at føre en hård linje over for kriminelle og gøre delstaten mere sikker. Det skal bl.a. ske ved at gøre mere for at indiske kvinder kan færdes frit på offentlige steder uden at blive antastet.

Ifølge Yogi Adityanath og hans støtter er det et problem, at muslimske mænd forsøger at få hinduistiske kvinder til at konvertere til islam. Noget den politisk valgte præst har døbt kærlighedsjihad. En anden af hans foretrukne mærkesager er beskyttelse af Indiens køer. Ifølge hinduismen er koen et helligt dyr, og stod det til Yogi Adityanath, blev der ikke solgt oksekød i Uttar Pradesh. Siden han tiltrådte forrige uge er de første slagterier, der primært er drevet af muslimer, allerede blevet lukket.

Under valgkampen brugte regeringspartiet BJP sloganet »fællesskab sammen, udvikling sammen«. Valget af Yogi Adityanath til regeringschef har fået debatten til at rase om, hvorvidt BJP er på vej i retning af en endnu mere hinduistisk linje end tilfældet allerede var. Avisen Indian Express kalder det et udtryk for hybris at udpege en person, der er bredt anerkendt som »den mest splittende og polariserende figur« i delstaten.

»Det signalerer, at BJP nu vil være domineret af ekstremer, og dets politik i vid udstrækning formet af vrede i stedet for håb,« skriver avisen.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina