Hillary styrer nu mod Det Hvide Hus

Senator og tidligere førstedame Hillary Clinton meddelte i går, at hun vil forsøge at blive USAs næste præsident - i givet fald som den første kvinde nogensinde. Hun vil få hård konkurrence fra både venner og fjender.

Hillary Clinton tog i går det<br>første skridt mod at blive USAs<br>næste ¿ og første kvindelige ¿ præsident.<br>Foto: Jim Young/Reuters Fold sammen
Læs mere

WASHINGTON: Hillary Clinton vil tilbage i Det Hvide Hus. I otte år residerede hun der som USAs førstedame, mens hendes mand, Bill Clinton, var præsident. Nu er det hendes tur.

»Jeg er med. Og jeg er med for at vinde,« skriver Hillary Clinton på sin hjemmeside og afslutter dermed flere års spekulationer om hendes præsident-ambitioner. De er akkurat så store og sprællevende, som de fleste havde forventet.

I første omgang opretter den nuværende demokratiske senator en komité med henblik på at stille op som præsident. I USA er kandidater forpligtet til at oprette en valgkomité for at kunne begynde indsamling af kampagnemidler og for at undersøge, om det overhovedet er realistisk at gå efter det mægtigste sæde i verden.

Ren formsag
I tilfældet Hillary Clinton er det dog en ren formsag. Hun har allerede en stor stab i ryggen, og hendes bankbog bugner med overskydende penge fra den succesrige valgkamp i november, da hun sikrede sig genvalg til Senatet med stemmeprocenter, der ville gøre Svend Auken og Anders Fogh Rasmussen grønne af misundelse. Hillary Clinton er i den grad inde i kampen - og med meddelelsen, der blev lagt ud på hendes hjemmeside lørdag, skriver hun allerede historie.

Det er aldrig tidligere sket i USA, at en tidligere førstedame officielt stiller op som præsident-kandidat. Hvis Hillary Clinton vinder både Demokraternes nominering og senere selve præsidentvalget, vil begge bedrifter også være lige til historiebøgerne.

Men Hillary Clinton gør fra begyndelsen klart, at hendes kampagne ikke alene vil basere sig på, at hun er kvinde og et nyt pust. Den vil handle om, at USA har brug for en erfaren leder, der kan bringe nationen tilbage på ret kurs efter »seks år med George W. Bushs fiaskoer«.

Basale værdier
»Indsatserne vil være store, når Amerika vælger en ny præsident i 2008. Som senator vil jeg i de næste to år gøre alt, hvad der er i min magt, for at mindske de skader, George W. Bush kan udrette. Men kun en ny præsident vil være i stand til at gøre hans fejltagelser om og genskabe vores håb og optimisme. Kun en ny præsident kan forny den amerikanske drøm - ideen om, at hvis du arbejder hårdt, så kan du regne med den sygesikring, uddannelse og pension, som du behøver for at kunne skabe og forsørge en familie. Det er de basale værdier i Amerika, og de er under angreb fra den nuværende administration hver eneste dag. Og kun en ny præsident kan genvinde Amerikas position som en respekteret leder i verden,« skriver Hillary Clinton.

Hun indbyder amerikanerne til i de kommende tre dage at deltage i en dialog om USAs fremtid på hendes hjemmeside. Hun lægger samtidig op til, at i tiden frem til valget vil rejse landet tyndt for at kunne tale direkte med vælgerne. Den strategi havde hun stor succes med, da hun første gang stillede op til Senatet og på forhånd ikke var levnet mange chancer. Men hendes direkte møder med vælgerne overbeviste tilstrækkeligt mange af dem om, at hun er værd at stemme på.

Nu træder hun ind på en markant større scene, og hendes kommende modstanderne er langt mere imponerende.

Modstanderne
I første omgang skal hun vinde sit eget partis nominering. Selv om hun i de fleste målinger fører klart foran alle andre kandidater, rykker især den unge, sorte senator, Barack Obama, ind på hende. Vinder hun over ham, skal hun herefter op mod en republikaner, og lige nu ligger det til at blive New Yorks populære eks-borgmester, Rudy Giuliani, eller måske senator John McCain.

Ifølge målinger vil begge slå Hillary Clinton i en direkte konfrontation. Men McCain taber terræn som følge af sin støtte til optrapningen af Irak-krigen, og Giuliani anses af mange konservative som så venstredrejet, at den kristne højrefløj meget vel kan finde på at opstille sin egen kandidat i præsidentvalget. Det vil i givet fald stjæle mange stemmer fra Giuliani og være til demokratisk fordel.

Partiets favorit
Under alle omstændigheder går Hillary Clinton ind i kampen som partiets foreløbige favorit og med stor selvtillid over på midtvejsvalget:

»Jeg har aldrig været bange for at stå fast på det, jeg tror på, eller at stå op imod den republikanske maskine. Efter at den har brugt næsten 70 millioner dollar på at slå mig i mine kampagner i New York, og efter mine to jordskredssejre, kan jeg sige, at jeg ved, hvordan republikanere i Washington tænker, hvordan de opererer, og hvordan man slår dem.«

Hillary er med - og hun er med for at vinde.