Hillary Clinton: Kvindehad en faktor i mit valg-nederlag

Den tidligere demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton siger, at kvindehad var en faktor i hendes valgnederlag i 2016.

Foto: ANGELA WEISS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Kvindehad spillede helt sikkert en rolle.«

Sådan lyder det fra den tidligere demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton efter hun tabte valget i 2016.

Til en Women in the World (Kvinder i Verden, red.) konference sagde hun, at hun har brugt meget tid på at kæmpe med det faktum, at mere end halvdelen, 53 procent, af hvide kvinder stemte på Donald Trump, og med den påvirkning hendes køn har spillet på valgets resultat.

»Kvindehad spillede helt sikkert en rolle. Det er man nødt til at indrømme. Hos mænd er succes og ambition sammenhængende med »likeability« (hvor stor sympati folk har for personen, red.). Jo mere succesfuld en mand er, jo lettere er det at kunne lide ham. Med kvinder, »guess what«, er det lige modsat,« siger Hillary Clinton i interviewet ifølge Guardian.

»Jo mere succesfuld, og derfor ambitiøs, en kvinde er, jo mindre »likeable« bliver hun. Det er den modsatte sammenhæng, der er på spil. Og det er ubevidst. Det er ikke sådan, at folk siger til dem selv: 'Hun er ambitiøs, hun er succesfuld, derfor kan jeg ikke lide hende mere. Men den måde vores politik er struktureret på virker det til at være bagt ind i virkeligheden,« siger hun.

Mange amerikanere kan ikke udstå Hillary Clinton, fordi hun »satte en ny standard for det at være førstedame«. Det skrev Berlingske i en analyse i juli 2016.

Kvinderne tilgav aldrig Hillary Clinton, at hun stod sin mand Bill Clinton bi, da Monica Lewinsky-skandalen rullede.