Hillary Clinton i topform med humor og vid

En præsidentkandidat skal være elsket og folkelig også i tv-shows. Og Hillary Clinton er gået i skarp træning og klarer det ifølge kommentatorer det bedre og bedre. I nat deltog hun i endnu et talk-show - og klarede det med humor og vid.

Saturday Night Live, hvor Hillary Clinton spillede bardamen Val, der sad og lyttede til Hillary Clintons problemer med valgkampen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Hillary Clinton er snart rutineret i at klare de aftenshows, amerikanske politikere skal igennem for at blive virkelig berømte. Den demokratiske præsidentkandidat har snart optrådt i dem allesammen og har spillet »skuespil« sammen med værterne. Oftest som sig selv, men også som en bardame ved navn Val - der trøster Hillary Clinton i form af skuespilleren Kate McKinnon, hvor der hældes nogle ordentlige drinks indenbords,

Her for få timer siden var det så The Late Show med Steven Colbert, der stod for tur. Det er et langt mere traditionelt program end Jimmy Fallons The Tonight Show, hvor hun spillede med i en sketch om Donald Trump og i Saturday Night Live, hvor hun som nævnt spillede bardamen Val, der sad og lyttede til Hillary Clintons problemer med valgkampen.

Som ventet var det også i Steven Colberts show en totalt forandret Hillary Clinton, der sad i den varme stol og skulle levere lynhurtige humoristiske replikker på politiske spørgsmål. Hun fortalte om sin fødselsdag forleden og om, hvordan hun havde tilbragt tiden med sin mand, Bill Clinton, sin datter og sit barnebarn. Hun fik indsparket noget om sin politik om at hjælpe middelklassen ud af finanskrisen. Og som hun sagde, stillede hun ikke op for, at hendes mand kunne få sin tredje periode. Hun er sin egen.

Hun er i den grad blomstret op som en selvstændig showstjerne, der er ved at gøre op med sit image som en kold, beregnede person, der alene af den grund ikke kan vælges. Hun er blevet en smule mere elskelig og en smule mere folkelig.

Hendes bemærkninger er kvikke, også de improviserede, og det er ufatteligt lang tid siden, Hillary Clinton måtte tvinge sig selv til at gå ind på en fast-food restaurant for at vise, at hun er en del af folket. Det faldt så uheldigt ud, at hendes popularitetskurve faldt brat. Hun tog om sandwichen som om, at det var det mest afskyelige, man kunne forestille sig, og man kunne se, at hun manglede kniv og gaffel.

Men hvad skyldes forandringen?

Svaret er Steven Spielberg, som har været på en hård opgave stillet af ex-præsident Bill Clinton, som godt kunne se, at der ikke var meget spræl i konen. Hillary Clinton var hele tiden gravalvorlig og totalt blottet for humor. Det var tung alvorstale, når hun sagde noget. Når selv ægtemanden ikke synes om det, han ser, så går det ikke - heller ikke i amerikansk politik. Man kan ikke vinde det amerikanske præsidentvalg ved at være så alvorlig, at ingen tror på, at man er et rigtigt menneske, og at verden er ved at gå under.

Desværre for Hillary Clinton besluttede hendes mand i første omgang selv at skrive nogle stikord til deres gamle ven Steven Spielberg. Deres datter, Chelsea Clinton, havde netop født en datter ved navn Charlotte. Dette barnebarn skulle indtage en central plads for at få fremkaldt et ældre statsmandsbillede af Hillary Clinton i folks bevidsthed. Hun skulle -  i Bill Clintons tankesæt - mere udvikle sig til at være en Gold Meir end at være en Margaret Thatcher. Men den blev ikke så let solgt til Hillary, som ikke kunne se sig selv hverken som Golda Meir eller som Margaret Thatcher, Hun ville være sig selv. Basta. Og det var jo lige præcis det, Bill Clinton ville undgå, for det kunne vælgerne ikke lide. Og så kom Spielberg ind i billedet for at sætte professionalisme bag Bill Clintons håb om at fremelske de menneskelige træk i sin kone.

Det lykkedes efter en lang og sej kamp for de trænere, som Steven Spielberg sendte hjem til hende i Washington D. C. at få en mere alsidig og folkelig figur ud af Hillary Clinton. Man kan diskutere, om sejren var trænernes, eller om det var Hillary Clinton selv, der besluttede sig til at forme sin egen personlighed. For hun hadede seancerne med trænerne, og hun sad ofte alene tilbage bagefter og så optagelserne igennem og fandt langsomt ud af, hvad hun kunne, og hvad hun absolut ikke kunne.

Det er det, man nu kan se resultatet af. En overskuds-Hillary, der næsten ligner en af folket, undtagen når hun er i politisk modvind. Så kommer det elitære stadig frem i hende. Men hun dæmper det, og hun stormer frem i aftenshows med stor charme. Selv under den nyligt afsluttede høring i Kongressen om den såkaldte Benghazi-affære, hvor republikanerne forsøgte at give hende skylden for fire amerikaneres død i Libyen ved som udenrigsminister at have ignoreret det amerikanske konsulats sikkerhed, var hun i offensiven og fremstod i de fleste situationer som rolig og velovervejet med stort overskud.

Også i nat dansk tid i Steven Colbert show, hvor hun som sædvanlig blev konfronteret med politik, fremstod hun som den overskudsagtige. Ikke Golda Meir. Ikke Margaret Thatcher, men personen Hillary Clinton.

Men hun er også oppe imod mindst en showstjerne, Donald Trump, som ganske vist lige nu mister point, men som lever på sine rutiner som reality-stjerne i en tv-serie, han indtil sit præsidentkandidatur havde i mange år. Republikanernes præsidentkandidat har fået mange point ved at slå sig op på at være den politisk ukorrekte kandidat, der tør sige tingene som de er. Det gør Hillary Clinton dog ikke. Men hun er blevet bedre til at fremlægge sin politik uden at kede folk ihjel.