Hillary Clinton giver FBI-direktør skylden for valgnederlag

USA-Valg. Hillary Clinton lægger delvist skylden for sit nederlag på FBIs behandling af hendes e-mailsag

En skuffet Clinton siger farvel  AFP PHOTO JEWEL SAMAD Fold sammen
Læs mere
Foto: JEWEL SAMAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON:Hillary Clinton er ikke i tvivl om, hvad der førte til hendes valgnederlag. FBIs beslutning om at orientere Kongressen om, at de igen skulle igang med at undersøge hendes emails, efter at der var fundet en række nye mails under efterforskningen i en anden sag - nemlig en sag mod Clintons nære rådgiver, Huma Abedins ex-mand Anthony Weiner, der står anklaget for at have sendt sex-billeder til kvinder.

Selv om FBI ni dage efter afblæste den nye sag og pure frikendte hende, så var begge sager nok til at sabotere slutrunden i valgkampen for Hillary Clinton, sagde hun i en telefonkonference med en række donorer lørdag.

Det ødelagde det momentum, der var bygget op lige efter, at hendes modstander Donald Trumps valgkamp var i krise efter afsløringen af, at Trump for åben mikrofon havde udtalt, at han kunne tillade sig at rage på kvinder, fordi,han var berømt.

Dobbeltslag

Ifølge den amerikanske tv-station ABC sagde Clinton direkte, at FBI leverede et dobbeltslag mod hendes valgkamp. Første gang var det et chok, fordi FBI reelt "genåbnede" sagen. Det skabte liv i Trumps kampagne og mobiliserede hans vælgere. Anden gang kom frikendelsen så sent, at Trumps vælgere var mobiliseret, og de af hendes vælgere, der var i tvivl, resignerede måske.

»De to ting kunne vi sammenlagt ikke komme over«, sagde hun til donorerne.

Clinton lagde dog ikke hele skylden på FBIs direktør, James Comey, men sagde, at der også var en række andre faktorer, der første til hendes nederlag og forsøgte dermed at imødekomme den kritik, der er rejst internt mod hendes for ikke at have været i stand til at formulere en økonomisk politik, der var stærk nok til at appellere til demokratiske vælgere i f.eks. stålbæltet.

Skuffelsen

I de 30 minutter, samtalen varede, gav hun også udtryk for, at hun var dybt chokeret over valgresultatet.

»Jeg er meget, meget, meget skuffet«, sagde hun.

Hun havde overhovedet ikke ventet det, og både hun og hendes kampagne følte sig ret sikre på sejren efter den sidste valgdebat i Las Vegas, hvor hun vandt debatten med Trump stort.

Tusinder af amerikanere er på gaderne i protest mod valget af Trump, selv om alt er gået efter bogen. Clinton selv var ikke kritisk over for Trump i samtalen, men opfordrede blot sine donorer om at kæmpe for det, de troede på og ikke at lade sig slå ud.