Nyhedsvarsel
Internationalt

Hidtil højeste måling af metangas på Mars - kan være tegn på liv

NASAs Mars-robot Curiosity blev opsendt d. 26. november 2011 og landede i Gale-krateret på Mars d. 6. august året efter. Siden har den lille robot gjort store opdagelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

NASAs Mars-robot Curiosity har opsnappet den hidtil største mængde metangas på Mars, skriver New York Times. Metangassen kan vare tegn på, at der findes liv på planeten netop nu - måske i form af mikroorganismer.

NASA har ikke offentliggjort oplysningerne officielt, men New York Times har oplysningerne fra en af forskerne, der nu har instrueret Curiosity i at gentage testen for at få resultaterne bekræftet.

»På grund af dette overraskende resultat, har vi reorganiseret weekenden for at gøre et opfølgende eksperiment,« skriver NASAs Ashwin R. Vasavada ifølge New York Times i en mail til resten af forskningsteamet.

Da Curiosity landede på Mars i 2012, blev den instrueret i at finde metangas, men fandt kun meget små mængder - under 1/1000000000 af atmosfæren. I 2013 registrerede Curiosity i et par måneder op til 7/1000000000 af atmosfæren, indtil den øgede mængde metan ebbede ud.

Men målingen i denne uge er helt oppe på 21/1000000000, skriver New York Times, altså tre gange så meget som den hidtil højeste måling i 2013.

Sandsynligvis dannet for nylig

På vor egen jordklode er metangas ofte et tegn på liv, men ikke nødvendigvis. På Mars burde metangassen blive nedbrudt relativt hurtigt, hvorfor gasmængden, som Curiosity har opsnappet, sandsynligvis er dannet for nylig, skriver New York Times.

Der er dog også den mulighed, at metangassen har været spærret inde i planetens indre i millioner af år, og så slipper ud gennem revner i planetskorpen med mellemrum.

Curiositys måling af det overraskende høje indhold af metan i luften blev gjort onsdag, skriver New York Times. Robottens data nåede Jorden torsdag og fredag diskuterede Curiosity-missionens forskere ivrigt nyhederne, rapporterer avisen.

Resultatet af Curiositys opfølgende undersøgelser henover weekenden venter NASA at modtage mandag.