Herfra kan det kun gå fremad

De fleste af os var en del af boblen, de fleste af os oplevede på den ene eller den anden måde de fede års fedme, og vi ved, hvorfor det gik galt. Det er fordelen ved den demokratiske kapitalisme. Poul Høi er nået til vejs ende i sin søgen efter svar på, hvad vi kan lære af finans­krisen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dyess, Arkansas
Johnny Cash kom fra Dyess i Arkansas, og han holdt aldrig op med at komme fra Dyess i Arkansas.

Han sang om sin opvækst her, om oversvømmelserne fra Mississippi-floden, om sin mor, om fattigdommen, og hvis han stadig levede, kunne han synge videre. For intet har tilsyneladende ændret sig. Jeg har set mange sørgelige småbyer i sydstaterne, jeg har rejst gennem tornadobæltet efter en tornado og gennem bluesbæltet med en blues, men aldrig set så sørgelig en by.

Dyess blev bygget som et regeringsprojekt under den store depression, og de svageste og mindste blev flyttet hertil, og deres gener lever tydeligvis videre. Husene er gamle beboelsesvogne eller såkaldte shotgun-huse bygget af en slags træ, som træerne ikke vil kendes ved, og de eneste bygninger af en vis lødighed ligger omkring en halvcirkel i bymidten, og de er alle i forskellige stadier af brændt. Rådhuset er en lille gasbetonbygning, som engang har været hvid, men nu er tilsodet. Ved siden af ligger en halvbrændt større murstensbygning, ved siden af den ligger en kvartbrændt endnu større bygning efterfulgt af en helbrændt bygning, og over for dem står en trailer med nogle groteske brændte figurer i haven.

Midt i en vandfyldt grøft står en stol, flere af husene hælder som Carlsens skæve skib, og udtjente biler på legablokke tjener til opmagasinering.
Ingen tvivl om det. Han kom herfra – manden, der indspillede »God’s Gonna Cut You Down«.

Jeg har kørt 4.000 kilometer på tværs af Amerika, fra Phoenix til Pittsburgh, og jeg har oplevet igen og igen, at Gud eller en anden kraft har skåret os ned.
Somme tider selvforskyldt, andre gange uforskyldt, men det er, hvad recessionen har været – den store begrænsning. Vi havde som Dalhart i guldårene tegnet byplanen til evig vækst, rigdom i jorden, rigdom i luften, og så, bang...