Her står efterforskningen i Berlin: »Vi kan måske præsentere en ny mistænkt i morgen«

Tysk politi måtte tirsdag løslade den hovedmistænkte bag angrebet på et julemarked dagen forinden. Gerningsmanden er fortsat på fri fod, men politiet har flere spor at gå efter, lyder det.

Policemen stand in front of the Brandenburg Gate with the colours of Berlin's flag in Berlin on December 20, 2016 one day after a truck crashed into a Christmas market. German police said they were treating as "a probable terrorist attack" the killing of 12 people when the speeding lorry cut a bloody swath through the packed Berlin Christmas market. / AFP PHOTO / CLEMENS BILAN Fold sammen
Læs mere
Foto: CLEMENS BILAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom gerningsmanden bag et terrorangreb på et julemarked i det centrale Berlin mandag aften, fortsat er på fri fod, er tysk politi optimistisk.

Der er flere spor at gå efter, lyder det.

»Jeg er forholdsvis sikker på, at vi måske kan præsentere en ny mistænkt i morgen eller i den nærmeste fremtid,« sagde André Schulz, formand for kriminalpolitiets forening, ifølge Bild tirsdag aften.

»Vi har mange muligheder for at finde personen,« sagde Schulz efterfølgende.

Flere tyske medier skriver her til morgen, at baggrunden for den udmelding blandt andet er, at politiet har sikret sig DNA-spor og fingeraftryk fra lastbilen.

Den tyske tabloidavis Bild skriver da også ifølge Ritzau, at tysk politi tidligere på dagen onsdag har anholdt en person i forbindelse med efterforskningen. Personen er dog løsladt igen. Bild skriver desuden, at politiet leder i hele landet efter en tuneser. Et identitetspapir på ham er angiveligt fundet i lastbilens førerhus.

Anholdt den forkerte mand

Kort efter angrebet blev en 23-årig pakistansk mand anholdt 2 km fra gerningsstedet. I et døgn var han politiets formodede gerningsmand.

Angiveligt var det blandt andet et vidne, som har fortalt politiet, at han så manden forlade lastbilen og flygte, som politiet byggede deres antagelse på. Vidnet fulgte efter den formodede gerningsmand ind i Tiergarten 2 km fra Gedächtniskirche, hvor politiet efterfølgende anholdt manden.

Den 23-årige nægtede sig skyldig, og han figurerede ikke på nogen terrorlister, har indenrigsminister Thomas de Maziére fortalt.

Efter et døgn i politiets varetægt meddelte anklagemyndigheden, at man ikke har fundet tekniske beviser for, at manden skulle have opholdt sig i lastbilen. Det skriver BBC.

Forinden – natten til tirsdag omkring kl. 4 – stormede omkring 200 betjente flygtningelejren i Tempelhof-lufthavnen i Berlin, hvor manden har haft tilhold.

508 henvendelser fra vidner

Politiet havde tirsdag aften modtaget 508 henvendelser i sagen fra vidner. Af dem tages 80 henvendelser særligt alvorligt og bliver i øjeblikket undersøgt nærmere. Det oplyser politichefen i Berlin, Klaus Kandt.

På en særlig hjemmeside, kan man uploade sine billeder og video fra pladsen, hvis man skulle have været til stede under angrebet. Det har mange allerede gjort, skriver politiet på Twitter.

De tyske myndigheder har flere gange opfordret befolkningen til at indberette al mistænkelig adfærd, og understreger på det sociale medie, at man ikke selv skal gå i gang med at undersøge mistænkelige forhold. »Det er vores job«, lyder det.

Polsk chauffør var i live under angreb

Efterforskerne har fundet ud af, at den polske chauffør efter alt at dømme var i live, da lastbilen drønede ind i menneskemængden. Det viser den foreløbige obduktion ifølge Bild.

Man har desuden fundet tydelige tegn på slåskamp. Det tyder på, at polakken forsøgte at sætte sig til modværge over for gerningsmanden, før han blev stukket med en kniv og senere skudt.

Pistolen, der er brugt til at dræbe chaufføren, er endnu ikke fundet.

Terrorbevægelsen Islamisk Stat har taget skylden for angrebet og betegnet gerningsmanden som »en soldat af Islamisk Stat«.

Politiet intensiverer patruljeringer

Mandag aften omkring kl. 20 drønede en lastbil læsset med tungt stålmateriale ind i en menneskemængde, der var forsamlet på et julemarked i det centrale Berlin.

12 personer mistede livet og over 40 blev såret – heraf flere alvorligt.

I lastbilen sad to personer - den polske chauffør og gerningsmanden, som nu jagtes i Tyskland.

Efter angrebet har tysk politi oprustet sin tilstedeværelse flere steder i landet.

Det gælder blandt andet på togstationer og i Berlins to lufthavne Tegel og Schönefeldt. Det skriver Berliner Morgenpost.