Her er verdens mest udbredte alkohol – som du sandsynligvis aldrig har hørt om

Dens navn betyder »hvid alkohol«, den kan smage af rådne frugter og så indeholder den i nogle varianter 60 procent alkohol.

Arkivfoto: Det er en tradition ved mange kinesiske brylluper, at gommen skal gå rundt til hvert bord og hilse på gæsterne ved at bunde et shot baijiu. Det gjorde Zhuang Tianzhu også, da han blev gift med Liu Huan, og måtte efterfølgende bevise over for sine gæster, at han faktisk havde drukket ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Glem alt om snaps, rom og vodka.

Den mest udbredte alkohol i verden er en kaliber, som du sandsynligvis ikke engang har hørt om.

Baijiu er – selvom det er de færreste barer og restauranter, der har den på drinkskortet – den mest udbredte form for alkohol i verden.

Det er nemlig nationaldrikken i Kina og takket være landets store befolkning og en tradition om, at baijiu serveres ved alt fra bryllupsfester til businessreceptioner, topper læsken listen. Det skriver CNN.

Mediet henviser blandt andet til Euromonitor International, der er en London-baseret rådgivningsvirksomhed, som anslår, at der sidste år blev købt 5,5 milliarder liter baijiu på verdensplan.

Men hvad er det så for en type alkohol?

Stærk alkohol med smag af rådden frugt

Baijiu – der udtales »bye-joeh« - er en kinesisk brændevin, hvis navn betyder »hvid alkohol«. Den er destilleret på kerner fra sorghum, ris og majs, og som har en alkoholprocent på op mod 60 - som oftest dog omkring 45-50 procent.

Det er en drik, der kan nydes rent eller i drinks, og som kommer i fire forskellige varianter alt efter, hvilken aroma der er toppet af med – blandt mulighederne er både ris og en smag af fiskesovs.

Alkoholen findes i vidt forskellige prisklasser – alt fra 1 dollar til 100.000 dollars (knap 7 kroner-690.000 kroner), og det mest kendte mærke hedder Moutai.

Særligt i disse dage hældes der store mængder baijiu i svælget i Kina, når kineserne fejrer nytår.

Uden for landets grænser har drikken endnu ikke fået sit gennembrud, men flere steder - blandt andet i New York og Liverpool - bliver der eksperimenteret med  rene baijiu-barer.