Her er verdens mest eftersøgte nazister

Hvert år udsender Simon Wiesenthal Centret en liste over de mest eftersøgte nazister.

Søren Kam er nummer 7 på listen over eftersøgte nazister. Søren Kam er 98 år. Han anklages for mordet på den danske journalist Carl Henrik Clemmensen og for at have været aktiv under forberedelserne af jøde-aktionerne i Danmark. Kam bor idag i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Simon Wiesenthal var en berømt nazijæger, der selv med nød og næppe overlevede sit ophold i en nazistisk kz-lejr. Efter krigen viede han sit liv til jagten på nazi-forbrydere. Hans center udsender hvert år en liste over de mest eftersøgte nazi-forbrydere, hvor også danske Søren Kam er med.

Listen er ikke mindst i disse dage aktuel, fordi der udspiller sig en retssag om kz-vogteren John Demanjuk. Listens nr. 1 er en 95 årig læge.

Årets liste ser således ud:

1. Dr. Sandor Kepiro 95 år. Han bor uantastet i Ungarn. Under krigen var han aktiv i Serbien, hvor han i 1942 var med i en massakre mod jøder i Novi Sad. Dusinvis blev skudt og smidt i floden.  Kepiro blev faktisk idømt 10 års fængsel i 1944, men blev sat fri af Ungarns fascistiske regime og flygtede til Argentina. Wiesenthal-centret hævder, at han vendte tilbage til Ungarn i 1996.

2. Milijov Asner 96 år. Han var en kroatisk politichef, der samarbejdede med nazisterne og var ansvarlig for, at hundredevis af jøder, sigøjnere og serbere blev sendt til kz-lejre. I 1942 var han ansvarlig for en massakre på jøderne i byen Pozega. Han levede i mange år frit i Østrig, men i 2005 krævede Kroatien ham udleveret, men Østrig nægtede.

3. Samuel Kunz 89 år. Han lever i Tyskland og er anklaget for at have været aktiv i kz-lejre i Polen. Som vagt skal han have været med til at myrde tusindvis af jøder i lejre, hvor han var vagt.

4. Adolf Storms er tidligere SS officer. Han er anklaget for i marts 1945 at have myrdet 58 jøder i byen Schuetzen i Østrig. Han er nu 90 år gammel. Anklagemyndigheden i Tyskland har en tiltale undervejs, men Wiesenthal-centret kræver en hurtigere behandling.

5. Klaas Carl Faber 88 år. Han er oprindelig hollænder, men tjente i SS i Holland. Han blev efter krigen dødsdømt for sine mord i kz-lejren Westerbork, hvor mange jøder blev sendt, før de endte i dødslejre østpå.

6. Karoly Zentai er 98 år og fra Ungarn, men har boet i Australien i en menneskealder. Ungarn kræver ham udleveret for mord han udførte mod ungarske jøder.

7. Søren Kam 90 år. Han anklages for mordet på den danske journalist Carl Henrik Clemmensen og for at have været aktiv under forberedelserne af jøde-aktionerne i Danmark. Kam bor idag i Tyskland.

8. Peter Egner 98 år. Han er mistænkt for at være medlem af de mobile mordenheder, der myrdede jøder og andre østpå. Man mener, at han har været med til at myrde 17.444 jøder, sigøjnere og kommunister. Serbien kræver ham udleveret fra USA, hvor han har boet siden 1950erne.

9. Algimantas Dalide er 98 år. Han blev udleveret fra USA til Litauen for at blive tiltalt for mord på landets jøder. Men på grund af alder og helbred har han foreløbig undgået tiltale.

10. Michael Gorschkow er 96 år. Han er tidl. medlem af Gestapo i Estland. Han er anklaget for at have med til at myrde 3.000 jøder i Rusland. Han flygtede til USA, men blev i 2002 frataget sit amerikanske statsborgerskab. Estiske myndigheder vil dog ikke sige, hvor han nu er.