Her er Trumps nye prestigeprojekt: Skal det sikre ham genvalg i 2020?

Er et rumprogram en del af Donald Trumps plan for at blive genvalgt i 2020? Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA & Jeff Kowalsky
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trump vil sende astronauter til Mars, og han har derfor bedt det amerikanske rumagentur, NASA, om at begynde de indledende undersøgelser, forud for en bemandet mission til den røde planet.

Det skriver flere internationale medier, heriblandt ABC News.

NASA forbereder i øjeblikket testflyvinger med deres nye 'megaraket' kaldet Space Launch System eller SLS, som ville blive verdens mest kraftfulde raket. Efter planen skulle disse testflyvninger begynde i november 2018, men Donald Trumps ambitioner om en bemandet Mars-mission kan altså nu lave om på planerne om de testflyvninger.

Planen er, i første omgang, at testflyvningen skal indeholde et kredsløb om månen for at såkaldt stressteste megaraketten, inden den returnerer til jorden. I første omgang var det idéen, at raketten skulle indeholde mannequin-dukker, og at testen skulle vare otte-ni dage.

Nu har Donald Trump så spurgt, om man kunne bemande testflyvningen, og det vil i så fald forsinke turen, ligesom det vil gøre den betydeligt dyrere. Flere medier spekulerer i, at Trump vil søsætte prestigeprojektet for at sikre genvalg ved valget i 2020.

Ironisk nok var det Barack Obama, der startede SLS-projektet med en ambition om, at der skulle være mennesker på Mars i midten af 2030'erne.

NASAs undersøgelse vil tage en måneds tid, hvorefter man vil vende tilbage til Donald Trump med et svar.

William Gerstenmaier, som er chefen for bemandede missioner i NASA, har sagt, at hvis det at bemande raketten vil betyde, at testflyvningen først finder sted i 2020, så er det bedst at holde sig til den originale plan.

Normalt går der tre år mellem den første ubemandede testflyvning og en bemandet mission, efter planen skulle den første bemandede mission med megaraketten ske i 2021.

At sætte astronauter på den første testflyvning indebærer ifølge William Gerstenmaier en øget risiko, og selvom en bemandet mission ville få en del mere opmærksomhed verden over, så er det ikke afgørende for NASA.

»Der er fordele og ulemper ved begge dele, og det kan være svært at vurdere opmærksomhedsfaktoren. Jeg bliver nødt til at se på fakta. Hvad vil jeg rent teknisk få ud af en bemandet mission?« siger William Gerstenmaier ifølge ABC News.

Donald Trump har angiveligt spejlet sig i John F. Kennedys løfte fra 1961, hvor den daværende præsident sparkede gang i rumkapløbet ved at sætte sig målet om, at der skulle gå en amerikaner på månen, inden årtiet var ovre. 20. juli 1969 landede Apollo 11 på månen, og Neil Armstrong blev den første mand til at betræde månen.

Det er derfor muligt, at den nyvalgte amerikanske præsident vil bruge megaraketten som et led i et rumprogram, der kan bruges i Donald Trumps kampagne for at blive genvalgt i 2020.