Her er New Yorks nye borgmester

Demokraten Bill de Blasio bliver ny borgmester i New York, hvor han afløser milliardæren Michael Bloomberg. De Blasio vinder med en stor margin.

Nyvalgte Bill de Blasio holder takketale i New York City. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Burton

USA: Demokraterne indtager før første gang siden 1994 New Yorks borgmesterpost, efter tirsdagens valg tegner en storsejr til Bill de Blasio. De Blasio har, efter over halvdelen af stemmerne er talt op, vundet med 73 procent af vælgerne i forhold til den republikanske modkandidat Joe Lhotas 24 procent, skriver Reuters.

52-årige Bill de Blasio, som anses som en liberal demokrat, har vundet stor opbakning med sin kritik af New Yorks økonomiske ulighed, og den knap to meter høje borgmesterkandidat er gået til valg med blandt andet forslaget om højere skat for de rige i storbyen.

»I dag talte I højt og tydeligt for, at vores by skal gå i en ny retning - samlet af en tro på, at ingen skal lades i stikken,« lød det fra de Blasio i en tale, efter valgsejren var i hus.

»Den voksende ulighed, som vi ser, og de økonomiske udfordringer, vi står over for, har været undervejs i årtier. Men deres langsomme indtog i denne by kan ikke svække vores beslutsomhed,« sagde han.

Den nyvalgte borgmester har vundet stemmer på tværs af raceskel - blandt andet hjulpet på vej af hans kone, Chirlane, der er sort, og deres fælles børn, som har været med til at kæmpe valgkamp.

Bill de Blasio står nu over for en række udfordringer i sit nye embede. Han skal blandt andet forsøge at holde kriminaliteten i New York fast på det historisk lave niveau, der ses i øjeblikket, og han skal også til at lægge arm med byens fagforeninger for at få en længe ventet overenskomst i hus.

»Han er den første kandidat til borgmesterposten i lang tid, som jeg rent faktisk er begejstret for. Jeg er begejstret for, at han vil samle byen sammen og tage sig at fattigdomsproblemet,« sagde en New York-vælger til Reuters, da han tirsdag afgav sin stemme.

Bill de Blasio afløser Wall Street-milliardæren Michael Bloomberg, der har siddet på borgmesterposten siden 2002.