Her er manden bag myrderierne i Irak og Syrien

Det ligger dybt i ekstremisternes tankegang at dyrke myten. Jo værre, desto bedre. Det har Abu Bakr al-Baghdadi sat i system. Hans terrororganisation, Islamisk, Stat har med opsigtsvækkende hensynsløshed og henrettelser af fanger og et vestligt gidsel sat verden i alarmberedskab.

Tilhængere til Islamisk Stat (IS) kører igennem organisationens syriske højborg, byen Rakka. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Lederen af terrororganisationen Islamisk Stat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, er en person omgærdet af myter.

Vi ved ikke ret meget om ham – og det, vi ved, kan være sandt, og det kan være usandt. For mange af de informationer, der er kommet frem, er omhyggeligt plantet af hans tilhængere. Og det at leve på en løgn er en af de egenskaber, som han deler med et utal af de diktatorer, Mellemøsten flyder med.

Myter er godt som redskab til at opretholde magt og afstand. Og Abu Bakr al-Baghdadi bruger sin magt til at sprede skræk og rædsel og sætte sig selv i centrum som den, der indfører Guds rige på Jorden.

Først til det vi ved:

Abu Bakr al-Baghdadi er født i den irakiske by Samarra i 1971 med navnet Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai.

Han er sunnimuslim. Han blev taget til fange ved en tilfældighed af de amerikanske styrker i 2004, hvor han tilbragte fire år i et fængsel i Bucca-lejren i den sydlige del af Irak.

Det er derfra, at det først kendte billede af ham er fra, og det er også der, han begyndte sin tid som terrorleder og begyndte at rekruttere fra al-Qaedas folk i lejren. Det er næppe heller nogen hemmelighed, at han er antiamerikansk, hader Vesten og ønsker at oprette et kalifat – et Guds rige på Jorden.

For ekstrem til al-Qaeda

Da Abu Bakr al-Baghdadi endelig slap ud af amerikansk fangenskab, begyndte han for alvor at organisere en sunni-modstand og fik kontrol over al-Qaeda, efter at en del af organisationens ledere var blevet myrdet.

Sunni-modstanden i Irak var dengang på randen af kollaps sammen med de islamistiske militante på grund af den amerikanske militærindsats. Men han forsøgte stadig at få kampen i gang igen.

Og så brød han med det traditionelle al-Qaeda, hvis ellers han nogensinde har ønsket at adlyde denne ledelse, som i dag styres fra et øde område mellem Pakistan og Afghanistan af Ayman al-Zawahiri. Han er så ekstrem og så meget en udfordring for al-Qaedas ledere, at de tager afstand fra ham. Og der skal vel noget til, inden det sker. Men at han er en klar trussel mod alt og alle forhindrer ikke, at tilhængere i tusindvis flokkes om ham og IS.

Men det interessante er også, hvordan hans tilhængere portrætterer ham. Han er selvfølgelig direkte efterkommer af profeten Muhammed.

Det er der tusinder, der hævder, at de er, blandt andet Jordans kong Abdullah og en række andre arabiske ledere. Denne direkte forbindelse er vigtig, uanset om man er en vestligt accepteret diktator, eller man er en terrorleder.

Fra ingenting til en slagkraftig hær

Abu Bakr al-Baghdadi har selvfølgelig ikke bare en akademisk grad i religiøse studier fra et universitet i den irakiske hovedstad, Bagdad. Han har også en doktorgrad.

Ifølge den biografi, som hans tilhængere har udgivet, er han ud af en meget religiøs familie, og han har i mange år været en anerkendt islamisk fortolker af Koranen i begyndelsen af år 2000.

I virkeligheden er der ikke mange, der kender ham, endsige ved noget om hans baggrund. Men det, man ved, er, at hans terrorgruppe er vokset ud af næsten ingenting til i dag at være en slagkraftig hær, som tiltrækker unge muslimer også fra vestlige lande, og hans magt rækker til at rekruttere bredt – også blandt al-Qaedas tilhængere i Yemen og i Somalia.

Hans organisationstalent har han kædet sammen med en total mangel på menneskelighed, hvilket hans blodige spor gennem Syrien og Irak vidner om. Og hans ambitioner rækker langt videre end al-Qaedas med et klart ønske om at danne et kalifat på tværs af grænserne mellem Syrien og Irak – som den første del i at få skabt et verdensomspændende guddommeligt rige.

Men i 2004, da han blev samlet op ved en tilfældighed af amerikanske styrker i den urolige irakiske by Fallujah, var han ikke kendt af nogen. De amerikanske papirer, der ledsagede ham til Bucca-lejren, talte kun om en person, der havde deltaget i uroligheder. Han var dengang ikke nogen leder af betydning.

Det skulle ændre sig med den syriske borgerkrig, som blev hans store chance, siger flere terroreksperter, fordi han udnyttede det enorme tomrum, der var i kampen mod den syriske præsident, Bashar al-Assad. Den blev ført af pæne advokater, læger og embedsmænd uden nogen militær erfaring og uden den brutalitet, som Baghdadi og dem, han kunne rekruttere, besad.

Vestlige efterretningstjenester har hele afdelinger, der forsøger at kortlægge Baghdadis liv for i det mindste at finde hans svage sider.

Den mest uhyggelige gåde

Men det meste er omgærdet af stor mystik. Han er en mand, der har rejst sig som en militær og religiøs skikkelse af næsten ingenting. Under den amerikanske besættelse af Irak var han med i den irakiske gren af al-Qaeda. Men han var der som en prædikant og ikke som en leder.

Den eneste gang, man mener, at han har optrådt offentligt, var, da han angiveligt prædikede i en moske i Mosul i den nordlige del af Irak lige efter, at den var blevet erobret. Det første gang, at man så ham, og der er siden blevet sat spørgsmålstegn ved, om det også var ham.

Baghdadi er en gåde. Den mest uhyggelige af slagsen. For når man ikke kan tegne et klart billede af manden, er det også svært at få ram på ham.