Her er Hillary Clintons skandale-sager

Mange amerikanere er oprørte over, at demokraternes partiledelse har forsøgt at spolere Bernie Sanders kampagne. Selvom intet foreløbigt tyder på Hillary Clintons personlige involvering, ripper sagen op i en stribe belastende skandaler med Clinton i centrum. Få et overblik her.

Hillary Clinton står til at blive valgt som demokraternes præsidentkandidat på partiets konvent, men en ny skandalesag har fået tumult og skænderier til at bryde ud, og der er blevet buhet flere gange under taler på konventet, når Hillary Clinton er blevet nævnt. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Demokraternes konvent i Philadelphia er præget af tumult, efter det er kommet frem via hackede e-mails, at ledelsen i partiet har forsøgt at spolere deres egen kandidat Bernie Sanders valgkamp.

For selvom den nu tidligere præsidentkandidat Bernie Sanders trods skandalen fastholder sin støtte til Hillary Clinton, og selvom intet beviser Hillary Clintons involvering i skandalen, ripper den op i mange vælgeres anstrengte forhold til den tidligere udenrigsminister og førstedame.

Mange amerikanske vælgere kan i forvejen ikke udstå Hillary Clinton, som du kan læse her. Og efter en lang politisk karriere har hun da også flere skandalesager i bagagen. Få overblikket her:

Hemmeligt møde med statsanklager

For mindre end en måned siden kom det frem, at ægtemand og tidligere præsident Bill Clinton mødtes med den amerikanske chefanklager og justitsminister, Loretta Lynch, på hendes fly. Det skete vel at mærke på et tidspunkt, hvor anklageren var ved at undersøge, om Hillary Clinton begik noget ulovligt, da hun som udenrigsminister slettede en række emails. Mere om de omtalte e-mails senere.

Det rejste mistanken om, at Bill Clinton forsøgte at påvirke afgørelsen i sagen. Og i sidste ende fik det Loretta Lynch til at meddele, at hun ville følge anbefalingerne fra det amerikanske forbundspoliti, FBI, i sagen og ikke selv tage stilling.

Men sagen bar ved til bålet, der brænder hos de kritikere, der mener, Clinton-familien står for magtmisbrug og arrogance.

Den private emailadresse

Hillary Clinton brugte en privat emailadresse og en privat mailserver, da hun var udenrigsminister fra 2009 til 2013. Herved kunne hun selv vælge hvilke mails, der skulle udleveres til offentligheden, og hvilke der skulle tilbageholdes og slettes, fordi de var personlige. Det skriver det amerikanske magasin The Atlantic.

HIllary Clinton slettede angiveligt 30.000 private emails fra serveren, inden hun overlod lige så mange til udenrigsministeriet til arkivering.

Ud over det problematiske i, at hun har kunnet tilbageholde informationer fra offentligheden, har brugen af den private emailserver udgjort en sikkerhedsrisiko, da hun har udvekslet flere mails med klassificerede oplysninger.

6. juli annoncerede chefanklager og justitsminister, Loretta Lynch, dog, at ministeriet ikke vil rejse en sigtelse i sagen, hvilket har været en stor lettelse for Hillary Clintons kampagnestab frem mod præsidentvalget. FBIs direktør, James Comey, meddelte også, at Hillary Clinton frikendes, men han rettede dog i samme omgang skarop kritik mod hende:

»Selvom vi ikke fandt klare beviser for, at udenrigsminister Clinton eller hendes kolleger har haft til hensigt at overtræde loven om behandling af klassificerede oplysninger, er der bevis for, at de var meget skødesløse i deres håndtering af meget følsomme, højt klassificerede oplysninger,« sagde han på et pressemøde. Se det på videoen herunder:

Benghazi-skandalen

Det var i forbindelse med en anden skandale, nemlig Benghazi-skandalen, at oplysningerne om den private emailadresse kom frem. Benghazi er en by i Libyen, hvor islamistiske militante en aften i september 2012 angreb det amerikanske konsulat. De dræbte den amrikanske ambassadør John Christopher Stevens og tre andre amerikanere.

Angrebet fandt sted, mens Hillary Clinton var udenrigsminister, og da det senere kom frem, at konsulatet inden angrebet havde bedt om at få styrket sikkerheden, er hun blevet beskyldt for ikke at beskytte amerikanske udsendte diplomater godt nok.

Efter en række høringer er Hillary Clinton dog for nylig blevet frikendt i sagen.

De dyre taler

Efter Bill Clinton forlod Det Hvide Hus i 2001 har både han og hans hustru samt parrets datter Chelsea Clinton tjent millioner af dollars på at holde taler.

Det har forarget nogle, og Bernie Sanders forsøgte da også at bruge dette faktum i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat. Han antydede, at Hillary Clinton blev kompromitteret ved at holde taler for banker såsom Goldman Sachs.

Der har været flere opfordringer til Clinton om at offentliggøre hendes taler samt offentliggøre, hvem hun har holdt tale for. Kritikere mener, der kan være problemer med interessekonflikter eller modydelser, skriver The Atlantic.

Clinton Fonden

Clinton-familiens fond, The Bill, Hillary & Chelsea Clinton Foundation, har været udsat for kritik på flere fronter. Fonden har støttet projekter om alt fra folkesundhed til beskyttelse af elefanter mod krybskytteri, og den er en stor global aktør.

Men kritikere peger på, at penge ikke altid er gået til de formål, de er blevet givet til, og så har fonden lavet fejl vedrørende skatteindbetalinger. Det store spørgsmål er, hvordan Clinton-familiens velgørende arbejde hænger sammen med familiemedlemmernes indtjenende politiske arbejde.

Familien har i nogle tilfælde har holdt taler på vegne af fonden og i andre tilfælde på egne vegne, men nægter som beskrevet at offentliggøre, hvem der er holdt tale for samt hvad talernes indhold har været.

Hos befolkningen er der en fornemmelsen af, at der foregår et eller andet i fonden, som ikke tåler dagens lys.

Monica Lewinsky og Whitewater

Herudover er der de gamle sager såsom sexskandalen med Monica Lewinsky. Praktikanten i Det Hvide Hus, der påstod at have haft en affære med Bill Clinton under hans præsidentembede, hvilket han i første omgang benægtede med Hillary Clinton stående ved sin side. Senere måtte han indrømme, at det var sandt, og sagen endte med en rigsretssag. I februar 1999 blev han dog frikendt for anklagerne.

En anden gammel sag er den såkaldte Whitewatersag, hvor Bill og Hillary Clinton blev beskyldt for at have gjordt sig skyldige i bestikkelse, bedrageri og embedsmisbrug i forbindelse med et fejlslagent byggeprojekt i Whitewater, Arkansas.

Kongreskomitéer og en undersøgelsesdomstol undersøgte sagen i 1994-2000, men de kunne ikke påvise sådanne ulovligheder.