Her er fem ting, der kan gøre Trump til præsident

NYHEDSANALYSE: Han mangler meget for at indhente Hillary Clinton, men Donald Trump har før været klart bagud og vundet.

Donald Trump fejrer, at det republikanske parti har udpeget ham som præsidentkandidat - sammen med sin store familie, der kan blive et trumfkort. Foto: Jim Young/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CLEVELAND: Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, kan vinde valget i november, selv om han ikke har stemmerne fra latinoerne, de sorte og fra kvinderne – endnu. Men det er værd at holde øje med nogle tendenser fra konventet, selv om deltagerne ikke ligefrem repræsenterede det multikulturelle USA.

Her er fem ting, der kan give Donald Trump det afgørende skub som Republikanernes præsidentkandidat i opgøret med Demokraternes Hillary Clinton:

1) LOV OG ORDEN

Republikanerne er bekymrede for det, de oplever som manglende lov og orden. Mange er bange for det faktum, at kriminaliteten og mordraten er gået op, hvilket også understøttes af statistikker over mord i de 50 største byer, som Trump nævnte i går i sin tale.

Mordraten er på et år steget med 17 procent i storbyerne. Donald Trumps mange tal stemmer i store træk overens med virkeligheden, viser fakta-check, og amerikanerne oplever næsten hver uge på TV nye terroraktioner mod helt uskyldige mennesker.

Republikanerne bekymrer sig meget om det, der foregår i Europa med flygtningestrømmene og med terroraktionerne. Så når Trump tager fat om folks frygt og lover, at han vil være USAs sherif, så er det noget, der går rent ind ikke alene hos de vrede hvide mænd og kvinder, men også hos andre grupper i samfundet. Trump kan hente stemmer på den usikkerhed hos alle amerikanere – også hos de partiuafhængige.

2) HILLARY CLINTON

Donald Trumps modkandidat, Demokraternes Hillary Clinton, står ikke stærkt med sin e-mail-sag, som har mindsket troen på, at hun har styr på sagerne. Efterhånden som republikanerne samler sig om Donald Trump, bliver angrebene på hendes svagheder mere og mere målrettede.

Clinton er den etablerede kandidat og har fået det mærkat på sig. Hun repræsenterer gårsdagens politiske virkelighed, hvilket ikke er godt i dagens USA. Hun har ovenikøbet en fond, og amerikanerne ved ikke, hvem der har givet penge til fonden, og om det betyder, at Clinton er i »lommen« på store og magtfulde personer i ind- og udland. Donald Trump er den utraditionelle kandidat, der kan vinde bredere, hvis usikkerheden om Hillary Clinton bider sig fast. Og det kan den sagtens gøre.

Fire dage på konventet viser, at Republikanerne kan have fundet Clintons svage sider og nu gør klar til at bombardere vælgerne med enkle budskaber om hendes utroværdighed.

3) FAMILIEN

Trumps stærkeste kort er hans familie. Selv om hans hustru, Melania, begik plagiat i en lille del af sin tale, så var det noget, der hurtigt blev glemt – især fordi en Trump-medarbejder tog ansvaret for at kopiere first lady Michelle Obama.

Donald Trumps børn, Ivanka, Eric, Donald Jr. og Tiffany høstede store bifald hos de delegerede, fordi de hver på deres måde viste, at de var begavede, nuancerede og sympatiske mennesker »trods en barndom i umådelig rigdom«. Den yngste, Barron, som Donald Trump har sammen med Melania, blev holdt i baggrunden, fordi han kun er 11 år.

De øvrige familiemedlemmer holdt taler til de delegerede – taler, som på hver deres måde understøttede det billede af Trump, som partiet gerne vil have frem: En varm familiefar, der har sørget for at opdrage sine børn uanset køn til at tage en uddannelse og bruge deres evner.

Som 34-årige Ivanka Trump udtrykte det, sagde far Donald altid til hende: »Ivanka, hvis du skal tænke, så tænk stort«, hvilket fik de delegerede til at bryde ud i jubel. Men også i det amerikanske samfund som helhed fik man et indtryk af en varm familie med et stærkt sammenhold, hvilket er vigtigt for amerikanere.

4) STÅLBÆLTET

En af Trumps store udfordringer bliver at vinde en række svingstater. Men en af hans planer er at vinde de store, gamle stålstater som Ohio, Pennsylvania og også West Virgina med statens kulproduktion og de stater, der ligger som nabo til dem.

Derfor henvender Trump sig direkte til disse staters mange demokratiske vælgere, når han i talen til de republikanske delegerede siger, at han vil sætte de arbejdsløse stålarbejdere og kulminearbejdere i arbejde igen og hente de tabte arbejdspladser »hjem« fra Kina og Mexico. Kan Trump få vælgerne i disse fattige stater over på sin side, er hans chancer større. Vreden er stor, og han bruger den offensivt.

5) WASHINGTON

Trump er ikke en del af »The Washington Establishment«, som er blevet et skældsord. Det er Hillary Clinton til gengæld. Trump lover at gøre op med lobbyister, korrupte politikere og bureaukrati.

Han appellerede både til republikanere og demokrater, som er trætte af den stilstand, der har været i lovgivningsarbejdet i Kongressen og i Det Hvide Hus. En skattereform er i høj kurs, og Trump er troværdig, når han siger, at han er manden, der kan rydde op i Washington.