Her er en positiv historie om omikron fra landet, hvor man mindst ventede det

I Indien har befolkning, sundhedsvæsen og politikere holdt vejret, siden den nye smitsomme omikronvariant indtog verdensscenen. De husker alt for tydeligt katastrofen sidste forår, hvor mindst en kvart million indere mistede livet.

Indien var skrækeksemplet under deltabølgen. Ikke denne gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sajjad HUSSAIN / AFP / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For Indien var delta ikke bare en sygdomsbølge.

Den nye coronavariant blev kilden til en hidtil uset katastrofe af død, ulykke og kollapset sundhedssystem

Da bølgen var på sit højeste sidste forår, lå ubehandlede patienter døde på gaderne.

Ingen kunne holde styr på antallet. Omfanget var uoverskueligt.

Så da nyheden om den endnu mere smitsomme variant omikron ramte verden i december, var nervøsiteten derfor enorm i verdens næstfolkerigeste land.

Nok var de sluppet 'billigt' i Sydafrika. Men Indien er ikke Sydafrika, og sårene er stadig ikke helet.

De seneste uger er smitten steget stejlt – som i resten af verden. Men mandag kunne inderne så vågne op til en god nyhed.

I Indiens to største byer, Delhi og Mumbai, er der nu sket et markant fald i antallet af nye covid-19 infektioner, og langt de fleste af dem, der er blevet smittet, er kommet igennem sygdommen uden alvorlige symptomer eller behov for hospitalsindlæggelse.

Det skriver Reuters mandag.

I Mumbai er antallet af nye infektioner næsten halveret på 10 dage. I Delhi har smitten været på retur siden midten af sidste uge.

I begge byer fortæller myndighederne, at 80 procent af deres sengepladser stadig er ledige.

Tendensen med en afkobling af forholdet mellem smitte og dødsfald, som er konstateret i andre lande, gælder med andre ord også i Indien.

Ifølge eksperter kan det lave omfang af hospitalsindlæggelser tilskrives, at en stor andel af inderne allerede har været smittet med corona. Dertil kommer, at landet har vaccineret næsten 70 procent af sine 939 millioner voksne. Planen er, at også 70 millioner teenagere i næste uge skal vaccineres.

Som i så mange andre lande har Indien revideret sin teststrategi, så det nu primært er folk, der udviser symptomer, der testes. Efter overbebyrdningen af sundhedsvæsnet under den seneste deltabølge er der stor opmærksomhed på at bruge ressourcerne optimalt.

Indien indtager med godt 38 registrerede millioner stadig andenpladsen på verdensplan i antallet af infektioner, kun overhalet af USA.

Mindst 486.000 indere menes at have mistet livet med corona.