Her er det ukendte nordirske parti, der er imod homoseksuelle og klimaforandringer, men som Theresa May er dybt afhængig af

En ny britisk regering bygger på samarbejde med nordirske DUP, der er begravet i en bitter, regional strid, og som er fuldt og helt fokuseret på lokale særinteresser.

Nigel Dodds fra det Nordirske Democratic Unionist Party (DUP) fejrer sejren i Nordbelfast ved det engelske parlamentsvalg. DUP er blevet helt og aldeles essentielle for Theresa Mays nye regering - uden Nordirene har De Konservative ikke flertal i det engelske parlament. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL FAITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det nordirske DUP unionistparti er helt enige med Storbritanniens konservative parti om to ting. Begge ønsker et Brexit, der tager stort hensyn til at bevare en åben grænse mellem Nordirland og Irland. Begge ønsker af al magt at bevare det Forenede Kongedømme.

Herefter begynder det at blive vanskeligt. Den britiske premierminister, Theresa May, fortalte fredag den britiske dronning, Elizabeth II, at hun kan danne en regering. Det indebærer en »forståelse« eller samarbejdsaftale med DUP, der med 10 mandater akkurat kan sikre et konservativt flertal.

Læs hele Theresa Mays tale her.

Men det er en situation, som britisk politik aldrig har oplevet før, og som ingen havde forestillet sig. Op til valget leverede DUP et politisk manifest fuldstændig fokuseret på regional, nordirsk politik.

»Jeg ønsker, at det er Nordirlands befolkning, der tager en stor del af de afgørende beslutninger for vores fremtid – ikke en konservativ regering i Westminster,« sagde DUP-leder Arlene Foster i en tale ifølge Belfast Telegraph.

Hvis DUP nu skal udgøre det parlamentariske flertal i Underhuset, vil de nordirske unionister være med til at bestemme over velfærdsudgifter og socialpolitik i England og Wales, som for nordirerne selv bliver besluttet i selvstyret.

DUP har blandt andet markeret en stærk modstand mod bøsser og lesbiske, og har fremtrædende klimaskeptikere i partiets rækker. DUP kan bruge samarbejdet til at kræve støtteordninger som erstatning for den nuværende EU-støtte. Det kan udløse krav fra resten af Storbritannien om tilsvarende ordninger.

Nordirsk politik er en særpræget størrelse i Storbritannien. I BBCs partilederrunde var der deltagelse af det skotske og det walisiske nationalistparti men ingen nordirere. Labour og konservative er repræsenteret i Wales og Skotland. I Nordirland er der derimod en række partier, der ikke opstiller andre steder i Storbritannien.

Med DUP som parlamentarisk flertal for en britisk regering kommer der ekstra fokus på Sinn Fein. Det republikanske parti, der har forening med Irland som politisk mål, fik et godt valg med syv mandater. Men partiet boykotter Underhuset, fordi de ikke vil deltage i den traditionelle ed om loyalitet over for den britiske dronning. Det kan ironisk nok strække regeringens flertal en smule længere.

Dertil kommer en politisk krise, hvor det nordirske selvstyre i øjeblikket er sat ud af kraft i en alvorlig politisk krise, hvor DUP og Sinn Fein efter det seneste selvstyrevalg ikke har kunne blive enige om at danne den koalitionsregering, som er et krav i fredsaftalen for Nordirland efter de voldelige uroligheder og borgerkrigslignende tilstand fra 1970erne og tre årtier frem. Hvis det nordirske selvstyre bliver opløst, som der har været tale om i en tilsyneladende, fastlåst politisk krise, vil DUP med regeringsindflydelse være med til at styre Nordirland fra Westminster. Allerede før den situation har Sinn Fein for nyligt forstærket kravet om en afstemning om nordirsk forening med Irland.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien