Her er den nye Mao-light: »Han har opnået en slags udødelighed«

Kinas præsident, Xi Jinping, har befæstet sin magtposition i det store kommunistparti og fremstår mere og mere som en Mao Zedong 2.0.

En partileders »tanker« udgør i en kinesisk sammenhæng det ypperste i kommunistpartiets idelogiske hierarki, og beslutningen om at ophøje Xi Jinpings tanker er truffet efter afstemning på kommunistpartiets igangværende kongres. Fold sammen
Læs mere
Foto: GREG BAKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis nogen var i tvivl om, hvem der bestemmer i Kina, så har landets store enerådende kommunistparti netop slået det fast med syvtommersøm: Xi Jinping, den kinesiske præsident, har som den første siden Kinas store leder, Mao Zedong, fået sit tankegods indskrevet i partiets vedtægter.

»Det giver Xi Jinpings autoritet et vældigt boost. Han hæves op i en ekstra sfære,« fastslår Clemens Stubbe Østergaard, der er Kina-ekspert og lektor emeritus ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Univerisitet.

»Det har ikke helt den samme store effekt som for Maos vedkommende. Xi Jinping er jo ikke på samme måde en teoretiker. Men der er ingen tvivl om, at kommunistpartiet med den her beslutning har befæstet Xi Jinpings magt. Han har opnået en slags udødelighed,« forklarer Clemens Strubbe Østergaard.

En partileders »tanker« udgør i en kinesisk sammenhæng det ypperste i kommunistpartiets idelogiske hierarki, og beslutningen om at ophøje Xi Jinpings tanker er truffet efter afstemning på kommunistpartiets igangværende kongres - partiets absolut vigtigste politiske møde.

Kampen mod korruptionen

»Xi Jinping vil nu have fået lettere ved at komme videre med sine reformer, kampen mod korruptionen og opgøret med de store statslige virksomheder, som møder en del modstand,« vurderer Clemens Stubbe Østergaard.

»Der er jo en masse hævdvundne interesser, der står i vejen for Xi Jinping, men dem vil han nu lettere kunne konfrontere,« siger Clemens Stubbe Østergaard.

Samtidig vil der nu være mindre plads til intern kritik i partiet, mener han.

»Internt i partiet vil det her med garanti lukke for nogle diskussioner. Xi Jinping får både bedre styr på neo-maoisterne og de ultra-liberale partimedlemmer,« siger Clemens Stubbe Østergaard.

Sværere for kritikerne.

I kampen mod den udbredte korruption har Xi Jinping allerede taget et opgør med 1,3 millioner partifunktionærer og 200 partifæller på ministerniveau, og det er denne oprydning i korruptionen, som kommunistpartiet nu har givet Xi Jinping ekstra muskler til.

Hvad betyder det for den almindelige kineser, at præsident Jinping nu har fået større status?

»Ikke noget videre, men når det handler om at være kritisk over for kommunistpartiets linie, så er det nu blevet en tand sværere,« siger den danske Kina-ekspert, der understreger, at præsident Xi Jinping under sine nu fem år ved magten på flere måder allerede har lagt et yderligere låg på kinesernes frihedsgrader.

Eksempelvis er kontrollen med de sociale medier skærpet, de toneangivende forsvarsadvokater har fået det sværere, og så forsøger Xi Jinping også at dæmme op for den stigende vestlige og amerikanske indflydelse på de kinesiske læreanstalter.

Fortsat høj vækst

Og hvad betyder det for omverdenen, at Xi Jinping nu får en Mao-lignende status?

»Ikke noget, bortset fra, at omverdenen kan være mere sikker på et Kina med en fortsat høj vækst. Men det er omvendt også af stor betydning for resten af verden. I de seneste fem år - altså under Xi Jinpings første fem år ved magten - har Kina jo leveret en tredjedel af verdens samlede vækst,« siger Clemens Stubbe Østergaard.