Her er den næste i Europas kongerække

45-årige Willem-Alexander havde en oprørsk tid som teenager, hvor forholdet til forældrene slog revner. Nu gør han klar til at skifte titel fra Prins af Oranje til konge af Holland.

Dronning Beatrix fylder 75 år i overmorgen og overlader nu tronen til 45-årige Willem-Alexander, som bliver Hollands konge 30. april. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jerry Lampen

30. april 1980 blev Willem-Alexander prins af Oranje og dermed nummer to i den royale rækkefølge i Holland. Men efter præcis 33 år som kronprins i det hollandske monarki tager Willem-Alexander den 30. april 2013 det sidste skridt op. Fra den dag vil han hedde kong William IV.

I går meddelte Willem-Alexanders mor, dronning Beatrix, at hun abdicerer fra tronen som dronning af Holland, og dermed bliver Willem-Alexander den første hollandske konge siden 1890, da hans tipoldefar, Vilhelm III, døde.

Willem-Alexander er gift med den borgerligt fødte argentiner Máxima Zorreguieta, og de har sammen døtrene Catharina-Amalia, Alexia og Ariane. Det ægteskab kom dog ikke helt problemfrit til verden, idet Willem-Alexanders kommende svigerfar var uønsket, da de blev gift i 2002. Svigerfaderen Jorge Zorreguieta, havde været minister under det argentinske militærdiktatur fra 1976 til 1983, og derfor bad daværende premierminister Wim Kok ham om at blive væk.

Dronning Margrethe er fadder

Det danske og de hollandske kongehus har tætte bånd til hinanden. Således stod Danmarks nuværende dronning, Margrethe, fadder, da Willem-Alexander blev døbt.

Samtidig deler Willem-Alexander og Frederik interessen for sport og OL. De er begge medlem af den internationale olympiske organisation IOC, hvilket også givet anledning til kritik i begge lande.

De to kommende konger ligner også hinanden i den forstand, at fart, spænding og militær træning har tiltrukket dem i højere grad end boglige studier, selv om begge dog har afsluttede universitetsstudier og andre statsretlige dannelsesforløb bag sig.

Willem-Alexander blev i mange år betragtet som en playboy og drikfældig levemand, og gik i en periode under tilnavnet »prins Pils«. I teenageårene var Willem-Alexander således ganske oprørsk, og det fik hans mor og far, dronning Beatrix og prins Claus, til at sende ham på kostskole i Wales, hvor han tog sin studentereksamen.

»Jeg havde problemer med mine forældre på det tidspunkt. Og mine forældre havde problemer med mig. Så det var bedst for os, at vi splittede op,« har han mange år senere forklaret i et TV-interview.

45-årige Willem-Alexander er den ældste søn af dronning Beatrix og prins Claus af Holland, der har i alt tre sønner. Især skæbnen for den næstældste vil være de fleste bekendt, da Willem-Alexanders lillebror, prins Johan Friso, i februar 2012 blev ramt af en lavine under en skiferie og endte i koma en tilstand han stadig befinder sig i og muligvis aldrig vågner op fra.