Her er de værste narcissistiske forbrydere

De seneste dage har Anders Breivik igen kunnet nyde at være centrum for mediernes opmærksomhed. Men han er langt fra den eneste forbryder, som elsker opmærksomheden og sig selv. Alene herhjemme tæller Peter Lundin og »Amagermanden« i rækken af narcissistiske forbrydere, forklarer psykiater.

Peter Lundin, Anders Behring Breivik og Marcel Lychau Hansen er nogle af de værste narcissistiske forbrydere, mener psykiater. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom nogle forbrydere for længst er sat bag lås og slå, dukker de med jævne mellemrum op i medierne, og det er ikke uden grund. Disse forbrydere søger nemlig mediernes opmærksomhed, fordi de er narcissister.

Narcissisme er indenfor psykiatrien anerkendt som en alvorlig personlighedsforstyrrelse, der er præget af stor selvkærlighed udadtil samt behov for at være i centrum. I den kategori findes den norske massemorder Anders Behring Breivik, Peter Lundin, som er én af Danmarks mest berygtede mordere, og Marcel Lychau Hansen, bedre kendt som »Amagermanden,« forklarer psykiater Henrik Day.

»Narcissisters allerstørste frygt er at blive ignoreret - at der ikke er nogen, som gider høre på dem. Medierne kan godt smække disse forbrydere på forsiden, men de eneste, der får noget ud af det, er forbryderne.«

Peter Lundin

I 2009 udgav Peter Lundin selvbiografien »En morders bekendelser,« der bl.a. beskriver, hvordan han dræbte Marianne Pedersen og hendes to sønner.

»Peter Lundin mener jo selv, at han er narcissist, og ikke psykopat. Gentagende gange har han brugt medierne, til at gøre opmærksom på sine stunts - for eksempel da han blev gift og havde samleje i fængslet. Gang på gang hopper medierne i med begge ben og giver forbryderne den opmærksomhed, som de efterlyser,« mener Henrik Day.

Peter Lundin sendte på et tidspunkt en stribe såkaldte hjemmelavede »porno-bånd,« hvor tabloidpressen meget malende beskrev, hvordan hans sæd var kommet ud over en hel væg, forklarer Henrik Day.

Men ikke nok med, at Peter Lundin selv er god til at udnytte medierne, får han også andre til det.

»Han får de kvinder, der kontakter ham til at bruge medierne. Det var jo den her færøske psykolog, som stillede op i talkshows og solgte Peter Lundins historie til medierne. På den måde får han folk til at holde kog i sin opmærksomheds gryde.«

Anders Behring Breivik

I 2011 blev Norge udsat for en norsk højreekstremistisk terrorist og massemorders ugerninger. Anders Behring Breivik blev dømt for sin bombning i Oslo og sin massakre, som fandt sted på Utøya d. 22. juli.

De seneste dage har han brugt det meste af sin tid i en retssag, hvor han skulle have prøvet en sag, der lå ham meget på sinde. Ham mener nemlig, at hans menneskerettigheder er blevet brudt, fordi han fik serveret kold kaffe og skulle bruge plastikbestik i fængslet.

»Der er jo et meget klart provokatorisk element i hans udtalelser. En del af det mediestunt, som han laver, er jo lidt at være den frækkeste dreng i klassen og se, hvor langt han kan gå. Han lykkedes ganske glimrende, for medierne har jo igen sat ham på forsiden,« siger Henrik Day.

Han forklarer desuden, at medierne må træffe et valg – om det vil støtte op om narcissisternes opmærksomhedskamp eller tie dem ihjel.

»Man kunne jo vælge slet ikke at omtale det eller blot lave en lille notits. Man skal bare være opmærksom på, at Breivik vil have mest mulig valuta for pengene rent mediemæssigt. Og det får du jo frækkere, du er, og jo mere groft, du optræder. For eksempel når Breivik heiler i retten, er det et klart signal om, at han vil have omtale.«

Amagermanden

I kategorien narcissistiske forbrydere finder vi også Marcel Lychau Hansen, der er bedre kendt som Amagermanden, forklarer Henrik Day.

»Amagermanden havde jo også et meget stort selvbillede. Han troede, at han var uovervindelig. Det beretter de ofre, der har overlevet ham, om.«

»Han tog sig god tid til sine forbrydelser. Han blev afsløret, fordi han drak af en mælkekarton i køleskabet, efter han voldtog en pige. Det kan nogle gange være politiets held, at nogle af de her forbrydere synes, at de er så uovervindelige, at de kommer til at begå småfejl i deres tro på, at de er uovervindelige,« siger Henrik Day.