Her er de tre scenarier efter det tyske valg

Kansler Angela Merkel skal nu forsøge at skabe fælles fodslag mellem sit konservative CDU, det liberale FDP og De Grønne i den såkaldte Jamaica-koalition, der aldrig har været prøvet i Forbundsdagen. Det kan blive vanskeligt, og derfor kan en fortsættelse af den store koalition mellem Merkel og socialdemokraterne ikke udelukkes. Et tredje scenario i form af nyvalg eller en minoritetsregering har Merkel allerede udelukket.

Kansler Angela Merkel skal nu forsøge at skabe fælles fodslag mellem sit konservative CDU, det liberale FDP og De Grønne i den såkaldte Jamaica-koalition, der aldrig har været prøvet i Forbundsdagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ

1. Jamaica-koalitionen: CDU/CSU, FDP og De Grønne

Sandsynlighed: Jamaica-koalitionen er det mest sandsynlige scenario efter valget, fordi det er den eneste flertalsregering, som kansler Merkel kan danne, nu hvor det socialdemokratiske SPD i første omgang har udelukket en fortsættelse af den store koalition.

Politik: Det bliver uhyre vanskeligt for Merkels CDU, det liberale FDP og De Grønne at kunne enes om et regeringsgrundlag. Det er lykkedes i delstaten Slesvig-Holsten, men på føderalt niveau er der endog meget store forskelle i den økonomiske politik, handelspolitikken og EU-politikken. CDU og FDP vil have skattelettelser, mens De Grønne i stedet vil bruge penge på grønne investeringer. Samtidig er FDP ikke begejstret for de franske tanker om vidtgående reformer af eurosamarbejdet. Det er De Grønne mere friske på, men de er til gengæld negative over for EUs seneste frihandelsaftaler, som CDU og FDP er meget tilfredse med. Hvis De Grønne skal give sig på skattelettelser og frihandel, skal de have noget på grønne investeringer, og FDP skal gå med til en vis grad af reformer af eurozonen.

Set fra Bruxelles: Hvis den store koalition ikke kan fortsætte, ses dette scenario som det næstbedste. De Grønne er klart pro-europæiske og vil især presse på for en grøn europæisk investeringsfond, som både Bruxelles og Paris kan se perspektiver i.

Set fra Danmark: Det vil være en ganske erhvervsvenlig regering, som kan sætte yderligere gang i forbruget i Tyskland til gavn for dansk eksport, ligesom De Grønnes store investeringsdrømme for vedvarende energi isoleret set passer den danske regering godt. Men de politiske uenigheder vil sandsynligvis gøre en Jamaica-koalition mindre stabil, og det er ikke godt set med danske øjne, fordi Tyskland er så afgørende - som marked og allieret.

2. Den store koalition - CDU/CSU og SPD

Sandsynlighed: Mindre, men det kan ikke udelukkes, selv om SPD i første omgang har sagt, at partiet nu vil være i opposition.

Politik: En fortsættelse af den store koalition vil være kontinuitet, men også indebære to store skillelinjer. CDU ønsker skattelettelser, mens SPD vil bruge flere penge på et stærkere socialsystem. SPD er helt på linje med de franske planer om turbo på eurosamarbejdet, mens Merkel ikke ønsker at gå så langt som Frankrigs præsident Macron, men dog længere end FDP ønsker.

Set fra Bruxelles: Status quo i Tyskland, hvor SPD vil presse på for et stærkere eurosamarbejde og et stærkere EU-samarbejde i det hele taget, er ønskescenariet i såvel Bruxelles som Paris. Forventningen er, at Merkel så vil gå med til en del af Macrons ideer.

Set fra Danmark: Det er til gengæld ikke statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) drømmescenario. En markant styrkelse af eurosamarbejdet vil svække Danmarks indflydelse i EU, hvor det danske håb så vil være, at Merkel trods alt vil holde igen med at sætte for meget fart på eurosamarbejdet.

3. Nyvalg eller en minoritetsregering

Sandsynlighed: Meget, meget lille. Tyskland har aldrig haft en minoritetsregering efter Anden Verdenskrig, og kansler Merkel har allerede sagt, at det er nødvendigt med en flertalsregering, der sikrer stabilitet. Et nyvalg skal Merkel heller ikke nyde noget af efter den markante tilbagegang for CDU ved søndagens valg.

Set fra Bruxelles og Danmark: Stabilitet er det afgørende, og derfor ønsker ingen nyvalg eller en ustabil minoritetsregering.