Her er de hemmelige ord – som færingerne gør alt for at stoppe

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 

Godmorgen og velkommen til en dag, der måske nok byder på julefrokost i aften, men som lige nu byder på de afgørende minutter i det britiske valg.

Følg valgte på Berlingskes liveblog her.

Klokken 06:01 stod det klart, at det Det Konservative Parti med foreløbig 326 vundne sæder ved torsdagens britiske parlamentsvalg har sikret sig et absolut flertal i Underhuset.

Parlamentet i London har i alt 650 pladser.

Optællingen er endnu ikke færdiggjort i samtlige 650 valgkredse fordelt over England, Skotland, Wales og Nordirland, men kort før klokken seks fredag morgen har Johnsons parti altså passeret det afgørende antal mandater.

Det største oppositionsparti, arbejderpartiet Labour, får ifølge prognosen 199 sæder i Underhuset. Det fik natten til fredag Labour-leder Jeremy Corbyn til at melde ud, at han ikke vil stå i spidsen for partiet efter et valg, som han kalder skuffende »skuffende«.

Dermed kommer vi et skridt nærmere Brexit, end hvis udfaldet havde været det modsatte. Sådan lyder analysen fra Berlingskes Poul Høi, der her har samlet fire vigtige konsekvenser af valgets udfald her.

Hele dagen igennem vil vi på Berlingske naturligvis holde dig opdateret med den seneste udvikling og de nyeste reaktioner i Storbritannien. Følg blandt andet med i vores live-blog.

Vi er også klar med et par andre dugfriske nyheder fra morgenstunden til de af jer, der ikke har lyst til at bruge denne store-julefrokost-fredag på at diskutere britisk valg og Brexit. Vi skal blandt andet runde Forsvarsministeriet, mobning på arbejdspladsen og en historie om en ny juletradition.

Svindelsag i Forsvarsministeriet breder sig

I så fald kan man i stedet læse nyheden om, at sagen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse nu breder sig videre ud i Forsvarsministeriet.

Ifølge en intern rapport fra februar 2018 har Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse gennem flere år svigtet sit ansvar i kontrollen med ejendomsstyrelsens indkøb.

Rapporten viser, at der i årevis er sket brud på Forsvarsministeriets regler for indkøb. Den viser imidlertid også, at regnskabsstyrelsen ikke blot har kendt til problemet, men at styrelsen også har dækket over regelbrud i interne kontroller, hvilket ministeriets egne embedsmænd betegner som »i værste fald vildledende«.

Hvis historien vækker interesse, kan den læses lige her.

Hver tiende dansker synes, at det er o.k. at mobbe på arbejdspladsen

Berlingske kan også fra morgenstunden fortælle, at hver tiende dansker i en ny undersøgelse svarer, at det er acceptabelt at chikanere de medarbejdere, der ikke vil være medlem af samme fagforening som flertallet på arbejdspladsen.

Og måske er tallet endnu højere, siger Emmet Caraker, der er arbejdsmarkedsforsker ved CARMA, Center for Arbejdsmarkedsforskning.

»Hvis man omformulerede spørgsmålet sådan, at man spurgte, om det er i orden, at man gennem samtale forsøger at påvirke folk til fagforeningsmedlemskab, ville man få en højere procentandel, der svarede ja,« siger han.

I den forbindelse fortæller Thomas Lyngsø, der har arbejdet som gartner på Hellerup Kirkegård, hvordan han blev udelukket fra fællesskabet med sine kollegaer, fordi han ikke var medlem af 3F.

»Til frokost kunne jeg ikke tale med mine kollegaer. Jeg blev nødt til bare at kigge ned i bordet. Det var ret underligt, fordi det skete fra den ene dag til den anden. Pludselig besluttede de, at de ikke kunne arbejde sammen med mig,« siger Thomas Lyngsø Holst om sine oplevelser på Hellerup Kirkegård.

Thomas Lyngsø blev hold uden for fællesskabet på sin arbejdsplads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Løkke går i rette med Mette F. i sag om Færøerne

Sagen om Færøerne og Kina fortsætter.

Berlingske kunne torsdag løfte sløret for det præcise indhold af en lydoptagelse, der har hvirvlet Danmark og Færøerne ind i en international debat om Kinas udenrigspolitiske fremfærd.

Lydoptagelsen dokumenterer indholdet af en ellers mørklagt samtale mellem den færøske miljø- og erhvervsminister Helgi Abrahamsen og den mangeårige departementschef Herálvur Joensen fredag den 15. november 2019.

Her kan du læse uddraget af samtalen.

Nu går Lars Løkke (V) i rette med statsminister Mette Frederiksen (S).

Hvor Mette Frederiksen har slået på, at det er Færøerne selv, der bestemmer over teleområdet på øerne, slår Løkke nu fast, at den danske regering godt kan blande sig i sagen – hvis den altså vil.

»Det er Færøerne selv, der afgør den her sag. Men det er vigtigt at understrege, at selv om et område er hjemtaget, har riget og dermed Danmarks ministre et ansvar for nogle helt overordnede ting, der handler om sikkerhed og udenrigspolitik,« sagde Løkke torsdag eftermiddag i kølvandet på et møde i Udenrigspolitisk Nævn, hvor sagen blev drøftet.

»Så hvis den danske regering mente, at der ville være et reelt sikkerhedsmæssigt problem knyttet til, at man valgte en bestemt leverandør på Færøerne, ville Danmark kunne gribe ind, også selv om området er hjemtaget,« tilføjede den tidligere statsminister.

 

Flere spiser ude på restaurant juleaften

Til sidst skal vi forbi en historie, der fortæller lidt om, hvordan vores julevaner er i gang med at ændre sig.

Det er december måned og tiden på året, hvor vi danskere går mest op i traditioner. Men noget tyder på, at anden, flæskestegen og de brunede kartofler ikke nødvendigvis skal indtages hjemme i stuen længere.

Flere københavnske restauranter er begyndt at holde åbent 24. december, og det er langt fra kun turister, der henlægger julemiddagen til en restaurant. Også københavnere vælger i stigende grad at holde jul uden for hjemmet.

»De seneste to år er det gået særligt stærkt. Julemiddagene på vores restauranter er stort set udsolgt samme dag, som de udbydes, og det er langt overvejende danskere, der booker. Det er som regel reservationer til to, så der er en del par, som vælger at spise ude d. 24, mens vi ikke ser noget til børnefamilierne,« siger Mikkel Ustrup, der er Operations Director på Nimb.

Du kan læse hele historien om vores nye julespisevaner lige her.

Dagens citat

»Folk skal slappe af og ikke lade sig krænke så meget.«

Sådan lyder det fra en noget bitter Sara Fridthjof, der er elev på Egedal Gymnasium, efter at gymnasiets ledelse har valgt at lukke for den online babejulekalender, som hun selv nåede at være en del af en enkelt dag.

Den 17-årige gymnasieelev er godt træt af den krænkelseskultur, som hun mener, at der eksisterer i dagens Danmark.

Læs her, hvad hun og nogle af bagmændene bag de omdiskuterede julekalendere siger om julekalenderdebatten.

Det sker i dag

Kl. 08.30: Retsmøde i terrorsag fortsætter

Grundlovsforhøret i sagen om forsøg på køb af våben til brug ved terror blev afbrudt sent torsdag aften. Efter mere end 11 timer blev det simpelthen for sent til at færdiggøre, bestemte dommer Lone Molsted.

Fem personer er sigtet i sagen – fire mænd og en kvinde. De er i alderen 21 til 28 år og er sigtet for at have overtrådt den mest alvorlige terrorbestemmelse i straffeloven – paragraf 114, stk. 1.

I løbet af de timer, der allerede er brugt på retsmødet, har der blandt andet været mulighed for afhøring af de sigtede, ligesom der fra anklagemyndighedens og politiets side er blevet fremlagt dokumentation. Fredag venter de afsluttende bemærkninger fra forsvarerne og anklagerne. Samt – ikke mindst – dommerens afgørelse om, hvorvidt der er grundlag for at varetægtsfængsle de sigtede personer.

Ifølge sigtelsen har de forsøgt at indkøbe våben og ammunition i månederne op til 11. december – altså onsdag – hvor de sammen med yderligere mindst 18 personer blev anholdt i en omfattende politiaktion.

Kl. 09:15 i København: Åbent samråd om ensartet bo- og gaveafgift ved generationsskifte

Skatteminister Morten Bødskov (S) er i dag kaldt i samråd om L 76, som omhandler ensartet bo- og gaveafgift ved generationsskifte med mere. Ministeren skal blandt andet svare på, hvordan han forholder sig til 3F og Danske Industris bekymringer om, hvordan afgiftsstigningen på det nuværende regelgrundlag vil stille mange af Danmarks ejerledede og familieejede virksomheder rundt om i lokalsamfundene. Desuden skal han svare på, om han forventer tredoblingen af generationsskifteskatten vil få af betydning for de familieejede virksomheders investeringsmuligheder.

Samrådsspørgsmålene er stillet efter ønske fra Louise Schack Elholm (V).

13:00 i København: Åbent samråd om USAs accept af Israels bosættelser på Vestbredden

Udenrigsudvalget har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i åbent samråd om USA's accept af Israels bosættelser på Vestbredden. Udenrigsministeren skal blandt andet redegøre for, hvad han mener om USA's accept af Israels bosættelser på Vestbredden. Udvalget ønsker også svar på, hvad ministeren vil gøre for at sikre en fortsat mulighed for en fredelig løsning på Israel-Palæstina-konflikten.

Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Christian Juhl (EL), Rasmus Nordqvist (ALT) og Sjùrdur Skaale (JF).