Her er de 6 udfordringer, Hillary skal overvinde i talen i nat

Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, er nødt til at forholde sig til en række særlige udfordringer i sin tale, hvis hun vil vinde over republikanernes kandidat, Donald Trump. Følgende seks punkter skal man holde øje med.

Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, er nødt til at forholde sig til en række særlige udfordringer i sin tale, hvis hun vil vinde over republikanernes kandidat, Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1 Troværdighed

Hillary Clintons troværdighed er helt i bund, og hvis hun skal vinde valget, skal folk stole på hende. En række personer med en høj grad af troværdighed har stillet sig ved hendes side og fortalt om hendes menneskelige egenskaber. Det er hendes mand, Bill Clinton, USAs tidligere udenrigsminister, Madeleine Albright, USAs førstedame, Michelle Obama, og præsident Barack Obama, som alle på konventet har fortalt om Clintons menneskelige egenskaber. Men Clinton skal lære at optræde uden at virke arrogant. På det konkrete plan er det nødvendigt for hende at tale åbent om de mange sager, der klæber til hende. Som f.eks. hvor pengene kommer fra i hendes fond?. Hun har modtaget millioner af dollar i honorarer fra finansvirksomheder som Goldman Sachs, og det falder ikke i vælgernes smag. Hun skal være mere åben om sin økonomi, fordi vælgerne tror, at hun er i lommen på »storkapitalen«.

2 Middelklassen

Den demokratiske præsidentkandidat skal vinde middelklassen – også dem Trump sidder tungt på. Hun skal melde klart ud, hvordan hun vil hæve lønningerne og sænke skatterne for middelklassen. Den tjener i øjeblikket gennemsnitligt 54.000 dollar om året – det samme som for 20 år siden, da hendes mand, Bill Clinton var præsident. Hun har ganske vist sagt, at hun går ind for at hæve mindstelønnen til godt 12 dollar i timen mod godt syv dollar nu. Men middelklassen er hårdest ramt af finanskrisen. Hvis ikke hun får fat i den, kan hun få svært ved at vinde valget. Middelklassen er klemt i globaliseringen, og især vælgerne i kulminestaterne føler, at Clinton er afvisende over for deres problemer, når hun siger, at kul er fortid, men at hun vil sikre nye arbejdspladser med vedvarende energi. Men det er ikke nok til at dæmme op for Trump, som står stærkt i stater som Ohio, Pennsylvania og West Virginia – stater hun helst skal vinde.

3 Kvinder

Hillary Clinton har hele sit liv kæmpet for kvinder. »Menneskeret er kvinderet«, er Clintons motto, og hun har godt tag i denne vælgergruppe. Men der er også mange kvinder, der paradoksalt nok ikke stoler på Hillary Clinton. Derfor er hun også nødt til at fortælle om de mere bløde sider af sig selv. Om sit forhold til datteren Chelsea. Om sit syn på det at være hustru og slå de samme temaer an, som Michelle Obama gjorde i sin tale. Hun skal være et forbillede for børnene i en kaotisk verden. Michelle Obama er gået ind for at fortælle om Hillary Clintons kvindelige sider, og hun skal bygge videre på det fundament.

4 Minoriteter

Clinton har godt tag i de sorte og latinoerne, men hun kan ikke tillade sig at slappe af. Derfor har hun også koncentreret sig meget om Florida, som hun skal vinde. Der er der masser af latinoer, men også stærke republikanere, som ganske vist ikke støtter Trump, men som nok heller ikke vil give Clinton let spil. Hun skal fortælle, hvordan hun vil mindske uligheden, og hvad hendes visioner for en immigrationsreform er. Det sidste er vigtigt for latinoerne, som alle kender nogen, der er kommet ind i landet ulovligt.

5 Sanders vælgere

Clinton vil på en række områder bevæge sig mere ud på venstrefløjen, især efter at hun har valgt centrum-højre kandidaten Tim Kaine som vicepræsidentkandidat, hvilket Sanders tilhængere er rasende over. De havde foretrukket Sanders eller en anden venstrefløjskandidat som senatoren fra Massachusetts, Elizabeth Warren. Clintons opgave bliver nu at komme Sanders tilhængere i møde med løfter om: at regulere Wall Street og finansinstitutionerne, at reformere uddannelsessystemet, at bygge videre på Obamas sygeforsikringreform og ikke mindst at love de unge studerende, at hun vil støtte nye studielånsordninger, så de studerende ikke sidder med en livslang gæld, når de er færdige med at studere. Hun skal være meget klar i udmeldingerne for at forhindre, at Sanders vælgere går andre steder hen.

6 Trump

Den republikanske kandidat er en fare for hende på det udenrigspolitiske område, fordi Trump meget smart kobler hendes tid som udenrigsminister sammen med det, han mener er en svækkelse af USA både ude og hjemme. Det betyder stadig ifølge Trump, at USA har mistet økonomisk tyngde og arbejdspladser ved at være for eftergivende også i forhold til handelsaftaler. Clinton skal vise, at hun er den erfarne og den besindige person som øverstbefalende for de væbnede styrker, som også er præsidentens opgave.