Her er de 5 værste orkaner

Berlingske.dk ser tilbage på de fem værste orkaner, verden har mærket i nyere tid.

Indbyggere i New Orleans venter på at blive reddet af en helikopter i august 2005. Evakueringen sker efter orkanen Katrina har forårsaget oversvømmelser i byen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Wikimedia Commons / Jocelyn Augustino
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Katrina
Katrina huskes særligt for sine ødelæggelser i byen New Orleans. Katrina var blot en kategori 1 storm da den første gang ramte USA ved Miami Florida d. 24. August 2005.

Men da Katrina bevægede sig henover den mexicanske golf, tog den til i vindstyrke og blev til en kategori fem orkan, der kan have vindstød på op til 230 kilometer i timen.

Omkring 1500 menneskers død kan direkte relateres til stormen, men det samlede dødstal blev samlet set 3666 mennesker. De økonomiske tab som følge af ødelæggelser af byer og erhvervsliv blev på mere end 81 milliarder amerikanske dollars (cirka 413 milliarder kr.).

Mexico og andre central- og mellemamerikanske stater led også under stormen, men de stater har ikke ligeså effektivt som USA kunnet dokumentere dødstal og økonomiske tab. De har heller ikke evnet at skaffe hjælp til alle de berørte, som det i høj grad også var tilfældet i New Orleans.

Rita
En orkan, som var helt oppe i kategori fem. Den ramte Key West i Florida d. 18. september 2005. Orkanen tog til i styrke, mens den bevægede sig indover den mexicanske Golf, hvorefter den ramte Texas og Louisiana.

Rita forårsagede ”kun” 57 dødsfald, takket være en af de største evakueringer i USA's historie. Mere end to millioner mennesker reagerede i tide på de advarsler, som var sendt ud. Orkanen ødelagde hjem og arbejdspladser i hele det sydvestlige Louisiana, det østlige Texas, Mississippi, Alabama, Arkansas og Florida.

Det samlede skadesbeløb blev på godt 10 milliarder amerikanske dollars.

Felix
Felix var en kategori fem orkan, der blev dannet i Det Caribiske Ocean. Felix drog vestover og hærgede Central- og Mellemamerika fra d. 31. August til d. 5. september 2007. Felix forårsagede store skader på kystlinjer og bygninger og mere end 100 dødsfald I Nicaragua og Honduras.

Mitch
Den værste tropiske orkan, der nogensinde har ramt USA, var Mitch. Den hærgede i perioden fra den 25. oktober til den 2. november 1998. Orkanen slog over 11.000 mennesker ihjel, 18.000 blev meldt savnet, 3 millioner mennesker blev evakueret og Mitch gjorde minimum to millioner mennesker hjemløse.

Desuden medførte orkanen store oversvømmelser og jordskred. Samlet set ødelagde Mitch for ti milliarder dollar i USA – eller hvad der svarer over 70 milliarder danske kroner.

I Honduras, Nicaragua, Guatemala og El Salvador døde cirka 10.000 mennesker i flodbølger og under ødelagte bygninger efter Mitch.Endnu flere blev meldt savnet.

Til sammenligning har den værste orkan i USA's historie hidtil været kategori fire-orkanen Galveston, der ramte Texas den 8. september 1900, hvor omkring 8000 mennesker omkom.

Jeanne
I september 2004 blev Haiti ramt af orkanen Jeanne, der dræbte mere end 2000 mennesker.

Tusinder blev hjemløse, da en hel by, Gonaives med dens 250.000 indbyggere, blev ødelagt. Situationen på Haiti var i forvejen ustabil, fordi FN havde udstationeret brasiliansk ledede FN-styrker på Haiti. De skulle stabilisere urolighederne efter afsættelsen af præsident Jean-Bertrand Artistide. Styrkerne måtte yderligere sikre sig, at nødhjælp nåede frem og blev uddelt på Haiti. Situationen var så desperat, at bevæbnede mænd røvede mad og tæpper.

Den værste danske storm
Danmark bliver ikke ramt af så voldsomme orkaner som områderne i det sydøstlige USA, Central- og Mellemamerika. Storme i vores område kaldes for ekstratropiske storme, og de er skabt af temperaturforskelle mellem Arktis og sydligt liggende områder. De kommer slet ikke op på de samme voldsomme vindstyrker, eller giver de samme mængder af nedbør som tropiske orkaner. Den værste og kraftigste storm, man har kendskab til på danske breddegrader, var dog decemberstormen 3. december 1999. Den slog syv mennesker ihjel og gav skader for op mod 17 mia. kr.