Her er brevet, der skabte total forvirring om amerikanske soldaters fremtid i Irak

Dokumentation: Et brev har skabt stor forvirring om, hvorvidt USA vil trække sig ud af Irak. Det var en dårligt formuleret kladde, lyder det fra amerikansk stabschef.

»Jeg ved ikke noget om det brev,« sagde USAs forsvarsminister, Mark Esper, mandag aften dansk tid. Få minutter senere bekræftede Mark Milley, stabschef for USAs væbnede styrker, at brevet var ægte, men det var en fejl, at det blev sendt, lød det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Ritzau Scanpix

»Vi respekterer jeres suveræne beslutning om at give ordre til vores afrejse.«

Sådan lyder en sætning i et brev til den irakiske regering, der har skabt stor usikkerhed om USAs fortsatte militære tilstedeværelse i Irak.

Afsenderen på brevet, der blev sendt mandag, var USAs øverstbefalende, brigadegeneral William Seely, og budskabet blev hurtigt opfattet som om, at det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, havde truffet en beslutning om at trække USAs cirka 5.000 soldater ud af Irak.

Den iranske general Qassem Soleimani blev likvideret nær Bagdads internationale lufthavn natten til fredag, og søndag opfordrede det irakiske parlament landets regering til at sende den USA-ledede koalition, herunder danske styrker, ud af Irak.

Ville parlamentets ønske nu gå i opfyldelse?

Nej. Vi trækker os ikke ud af Irak, har det amerikanske forsvarsministerium svaret.

»Jeg ved ikke noget om det brev. Vi forsøger at finde ud af, hvor det kommer fra, og hvad det er. Men vi har ikke besluttet at forlade Irak. Punktum,« sagde USAs forsvarsminister, Mark Esper, til journalister i Washington mandag aften dansk tid.

Foto: Reuters/Ritzau Scanpix.

Kort tid efter forsvarsministerens pressemøde kom Mark Milley, stabschef for USAs væbnede styrker, på banen. Han bekræftede, at brevet er ægte. Men det var en fejl, at det blev sendt.

»Det var en fejl. En kladde til et usigneret brev, fordi vi flytter styrker rundt«, sagde Mark Milley ifølge AFP og Reuters.

I brevet hedder det, at »koalitionens styrker anmodes om at gøre visse foranstaltninger for at sikre, at bevægelsen ud af Irak sker på en sikker og effektiv måde«.

Mark Milley erkendte da også ifølge Reuters, at brevet er dårligt formuleret, men at det blot handler om, at USA vil rykke rundt på tropper i landet.