Hemmeligt møde med Taleban i Zürich

Den tyske efterretningstjeneste holdt for to år siden en række møder med tilrejsende talebanere i Zürich efter aftale med USA. Hensigten var at skubbe en kile ind mellem talebanerne og al-Qaeda, afsløredes det i går.

Foto: Scanpix Danmark/REUTER Fold sammen
Læs mere

En sommerdag for to år siden ankom et par usædvanlige passagerer fra Karachi til Zürich. De var klædt i turban og grønne gevandter. De rejste med luftfartsselskabet Swiss og blev hentet ved flyets trappe af en limousine med mørke ruder. De rejsende blev kørt til Hilton-hotellet fem minutter fra lufthavnen. Her blev de indlogeret i en suite på sjette sal.

Gæsterne var fra Afghanistan og tilhørte talebanernes øvre lag. De var inviteret af den tyske efterretningstjeneste BND. Tyskerne ville finde ud af, om talebanerne, der mellem 1995 og Vestens indmarch i 2001 havde forvandlet Afghanistan til et middelaldersamfund og igen var aktive, kunne bevæges i en mere fornuftig retning.

Talebanerne skulle tilbydes en handel: Afbryd forbindelsen med terrororganisationen al-Qaeda, og få i stedet mere civil hjælp fra Tyskland ved genopbygningen af landet, f.eks. til nye sygehuse, veje og moskeer.

Kontakten kom i stand i dybeste hemmelighed, talebanerne var udråbt som slyngler af alle vestlige lande, og godt et år senere viste det sig, at de to stod på en amerikansk liste over Afghanistans mest eftersøgte terrorister. Men mødet, der blev fulgt op af lignende sammenkomster over de næste ti uger, blev gennemført efter aftale med USAs efterretningstjeneste. »Et stykke tid,« siger en tysk embedsmand til nyhedsmagasinet Der Spiegel, der afslørede historien i går, »talte mange veste lande med talibanerne«.

Te og cola
Netop BNDs rolle i projektet burde ikke overraske. Tyske agenter er kendt for ikke at være håndsky, når det gælder uappetitlige samtalepartnere. Man har plejet omgang med palæstinensiske Hizbollah og De Røde Khmerer i Cambodia. Også i Sydamerika har der været kommunikation med forskellige voldelige modstandsbevægelser.

De utraditionelle kanaler har fordele. De sker i reglen i forståelse med forbundsregeringen, men i sikker afstand fra dens officielle repræsentanter, der altid kan hævde, at de ikke vidste noget, hvis en af dem udvikler sig til en skandale. Og de er yderst brugbare, når f.eks. USA eller Israel vil kommunikere med fjenden, men ikke kan finde telefonnummeret.

Mødet i Zürich var imidlertid i en klasse for sig. Det blev med vilje holdt på neutral grund, så man ikke kunne hævde, at Tyskland åbner dørene brutale krænkere af menneskerettighederne. På Hilton-hotellet, hvor det billigste værelse koster 407 schweizerfranc, omkring 2.000 kr., blev de lodset gennem personaleindgangen for ikke at vække opsigt. Måltider blev serveret i suiten og kun af mandlige tjenere for at undgå protester over arbejdende, utilslørede kvinder. Alkoholen var fjernet fra minibaren, i stedet var der rigeligt med te, vand og cola.

Spørgsmålet
Det indledende møde varede i tre dage, og der blev gået til makronerne, viser beretningen i Der Spiegel. Talebanerne forlangte en anerkendelse, som det var blevet Den palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO) til del under Yasser Arafat. »Vi vil ikke anses som terrorister, vi vil behandles som en politisk kraft,« skal den ældste af de to afghanske udsendinge have sagt. »Så skil jer af med al-Qaeda,« svarede BND-manden fra den tyske delegation på tre mand.

Talebanerne blev stillet en proces på flere trin i udsigt. Forbundsregeringen ville først yde civil hjælp, derefter regelmæssige samtaler og siden forhandlinger om anerkendelse af gruppen som politisk parti.

Initiativet førte aldrig rigtigt til noget. Kontakten ebbede ud, efter tysk opfattelse fordi talebanerne ikke var voldsomt optaget af civil genopbygning. Men de var tilsyneladende interesserede i en form for kontakt med den vestlige verden.

Hvilket rejser spørgsmålet, hvorfor Der Spiegel kan præsentere det hemmelige møde netop nu. Det tyske efterretningsvæsen har ikke udsendt en pressemeddelelse, men artiklen er så detaljeret, at kun BND eller en anden regeringsorganisation kan have været kilden.

Tanken ligger nær, at man vil søge at påvirke en diskussion om, hvad Tyskland skal stille op med Afghanistan i fremtiden. Mange tyskere er blevet dræbt i landet, senest tre livvagter fra ambassaden i Kabul for mindre end en uge siden. Natten til i går blev en tysk udviklingshjælper befriet efter en kortere bortførelse. Sikkerheden i den afghanske hovedstad bliver stadig dårligere, talebanerne er tilsyneladende igen på march fremad.

I Tyskland tænker det socialdemokratiske SPD højt om, hvor vidt man bør knytte kontakter til såkaldt moderate folk fra bevægelsen. Det borgerlige CDU protesterer højlydt med henvisning til, at man ikke har forbindelse med terrorister. Afsløringen i Der Spiegel viser, at man for længst har talt med dem og at det ganske vist ikke var en succes, men heller ikke det modsatte. Nu tygger tyskerne på oplysningerne om de hemmelige aktiviteter, og BND har anskueliggjort, at man ikke ligger på den lade side.