Hemmelige forhandlinger om mindretalsregering kan forhindre valg i Sverige

Hemmelige forhandlinger mellem regeringen og parterne i Alliancen i Sverige kan forhindre et nyvalg, vurderer politisk reporter.

Den svenske statsminister Stefan Löfven og vicestatsminister Asa Romson. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAJA SUSLIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen og den borgerlige Alliance i Sverige har de seneste dage forhandlet om muligheden for at danne en mindretalsregering og undgå et nyvalg, skriver SVT.se.

Forhandlingerne, der er foregået i hemmelighed, kan ifølge SVTs politiske reporter, Kerstin Holm, resultere i, at Sverige undgår det nyvalg, som den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, ellers vil udskrive 29. december.

Valget skulle ske, efter at regeringens finanslovforslag blev nedstemt af den borgerlige koalition med støtte fra det stærkt indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna.

Men hvis de nye forhandlinger ender med, at regeringen kan fortsætte med støtte fra Alliancen, bliver der ikke noget valg.

»Det interessante er, at man ikke taler om sagsspørgsmål, men om selve formen og om, hvordan en mindretalsregering i Sverige vil kunne gennemføre et budget i Riksdagen,« siger Kerstin Holm til SVT.

Hvis regeringen kan fortsætte med at regere med Alliancens budget for 2015, kan Alliancen ifølge reporteren efterfølgende få sit eget budget igennem.

Derfor vil en mindretalsregering være en fordel for begge blokke.

Statsminister Stefan Löfven (S) har i dag et stort pres på sig fra flere retninger med hensyn til beslutningen om et nyt valg, der formelt kun kan træffes efter jul.

»Ifølge alle meningsmålinger vil et nyvalg ikke føre til en flertalsregering, men en ny mindretalsregering - uanset farve. Med mindre at der ikke falder en aftale på plads, vil Sverige være i samme situation som i dag. Et nyvalg vil ikke ændre noget,« fastslår reporteren.