Hemmelige dokumenter om mordet på John F. Kennedy skal offentliggøres: Hvis Trump tillader det

Inden længe skal samtlige papirer i sagen om mordet på John F. Kennedy offentliggøres. Og kun én mand kan sætte en stopper for det: Præsident Donald Trump.

John F. Kennedy med sin hustru, Jackie, i sin åbne limousine, kort før han blev ramt af skud. I Dallas, Texas. (Foto: REUTERS FILE PHOTO/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS FILE PHOTO

Arkiverne skal åbnes. Da USAs tidligere præsident John F. Kennedy blev skudt og døde 22. november 1963 i Dallas, Texas, gik der ikke lang tid, før det begyndte at rumstere med teorier om, hvem der kunne stå bag. Og den dag i dag fyger det med konspirationsteorier om, hvorvidt det var Lee Harvey Oswald, der affyrede de dræbende skud mod Kennedys åbne limousine, som en kommission konkluderede et år senere, eller om andre stod bag.

Men nu skal arkiverne åbnes, papirerne fremlægges, og sandheden kortlægges. Hvis USAs nuværende præsident, Donald Trump, tillader det. Ifølge amerikansk lov står filerne til at blive fremlagt 26. oktober i år. Datoen blev fastlagt for 25 år siden, efter den prisbelønnede instruktør Oliver Stone fremlagde nye beviser i sagen i dokumentaren »JFK«, og en uafhængig komité efterfølgende frigjorde visse dokumenter

Det er The National Archives i USA, der skal frigive dokumenterne inden 26. oktober, og her er det altså kun Donald Trump, der kan standse offentliggørelsen. Larry J. Sabato, direktør for University of Virginia Center for Policy og forfatter til en bog om Kennedy, mener, at papirerne skal frigives.

»Den amerikanske offentlighed fortjener at kende fakta, eller i det mindste fortjener de at vide, hvad regeringen har holdt skjult for dem i alle disse år,« skriver han bl.a. i en mail til The Associated Press.

Da John F. Kennedy blev dræbt, blev der som nævnt hurtigt konstrueret flere teorier om, hvem der kunne stå bag. Der er både blevet peget på, at Rocke­feller-familien, russerne, cubanerne, FBI, mafiaen og endda Kennedys egen hustru, Jacqueline, som sad ved siden af ham i den åbne limousine, skulle have skudt ham. Ingen er nogensinde blevet dømt i sagen, da den mand, som ifølge de fleste skød Kennedy, Lee Harvey Oswald, blev dræbt af natklubejeren Jack Ruby, før retssagen mod ham begyndte.

Dommer John Tunheim var manden, som i 1990erne offentliggjorde de seneste dokumenter i sagen. Og det var ham, der bestemte, hvor lang tid de resterende dokumenter, skulle forblive hemmelige. Tunheim tvivler på, at de nye oplysninger indeholder store afsløringer.

»Folk vil sandsynligvis altid tro, at der må have været en sammensværgelse.Jeg tror bare ikke, at en regering er effektiv nok til at skjule en hemmelighed så længe,« siger han til AP Top News.

AP Top News har spurgt FBI og CIA, om de har spurgt præsident Trump, om filerne skal forblive gemt. FBI ville ikke kommentere, mens CIA fortæller, at de stadig undersøger sagen.

Remedier, der ikke rammer dagens lys 26. oktober, er Jackie Kennedys tøj fra dagen. Det blev gemt væk for offentligheden indtil år 2103.